díjátadó

2020.10.12. 14:31

Nobel-díjjal jutalmazták a két amerikai közgazdász árverésekről szóló elméletét

Két amerikai közgazdász, Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson, a Stanford egyetem két professzora nyerte el az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájukért – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn.

Stockholm, 2020. október 12. Paul R. Milgrom (b) és Robert B. Wilson amerikai közgazdászok portréi a kivetítõn, az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjak bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Stockholmban 2020. október 12-én. A tudósok az aukciós elméletek fejlesztéséért, és új aukciós modellek kialakításáért részesültek az elismerésben. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség

Fotó: Anders Wiklund

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. Idén tízmillió svéd korona (1,1 millió dollár) pénzjutalommal jár a díj.

Az akadémia a döntés indoklásában kiemelte, hogy a két professzor az aukciós elmélet tökéletesítéséért folytatott munkájával és új aukciós formák kitalálásával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világban. Az általuk kifejlesztett aukciós formákat felhasználják rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők (slot) értékesítésében.

Paul R. Milgrom 72 éves, Robert B. Wilson pedig 83 éves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!