Kék bolygó

2022.01.10. 15:50

5 magyar innovációt elevenített fel Áder János podcastjében

A köztársasági elnök kiemelte, hogy a közlekedés kibocsátását, környezeti lábnyomát jelentősen csökkenteni kell.

Áder János köztársasági elnök 5 olyan, korábban már ismertetett, a Planet Budapest 2021 rendezvényen bemutatkozó magyar innovációt elevenített fel hétfőn megjelent podcastjében, amely a kor környezeti kihívásaira kínál megoldásokat.

Az államfő Kék bolygó című műsorának több korábbi műsorából válogató adásában elhangzott, hogy a világon több ételt dobnak ki, mint amennyiből az összes nélkülöző ember jóllakhatna.

A Munch ételmentő applikáció, amelyet fiatal egyetemistákból álló csapat hozott létre, megmenti a kidobástól a jó minőségű éttermi készételeket – mondta a vállalkozást bemutatva Áder János.

A műsorban felelevenítették a Compocity ökorobotot, egy magyar fejlesztésű beltéri komposztálót, amely hozzájárulhat a körforgásos gazdaság kialakításához. A robot a folyadékon kívül mindent, akár déli gyümölcsöket, citrusféléket, zöldséget, gyümölcsöt, szilárd halmazállapotú tejterméket, húsféléket és csontot is le tud komposztálni.

Felelevenítették a hulladékvadász-applikációt is. Az államfő elmondta, az alapítvány hulladékvadász-kampányának és -applikációjának célja az illegális hulladéklerakók feltérképezése és azokat felszámolása.

A felhasználók az alkalmazásban bejelentést tehetnek az illegálisan letett hulladékról, az alapítvány pedig leellenőrzi annak valóságtartalmát, majd továbbítja az illetékes hatósághoz, amely ezek alapján elkezdi az eljárást.

Ismét bemutatták az elektromos meghajtású kukásautók használatának lehetőségét is. Áder János ezzel kapcsolatban aláhúzta, hogy csökkenteni kell a közlekedés környezeti lábnyomát.

Ha komolyan vesszük a 2050-es klímasemlegességi célt, akkor a közlekedés kibocsátását, környezeti lábnyomát jelentősen csökkenteni kell, ezért alapvetően fontos, hogy nemcsak a személyautók, hanem a teherszállításban, fuvarozásban részt vevő járművek esetében is az elektromos meghajtás minél hamarabb általános legyen – fogalmazott a köztársasági elnök.

Felidézték Áder János beszélgetését egy környezetbarát autómosási technológiát alkalmazó vállalkozás vezetőjével is. Ebben Kaczur Áron, a CleanGo Services Kft. alapító ügyvezetője elmondta, autómosásra 7-8 másodperc alatt több mint 69 ezer liter tiszta ivóvizet használnak a világon. A cég ezzel szemben nanotechnológia segítségével néhány deciliterrel végzi el az autómosást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!