Konyhai titkok

2022.09.18. 12:30

Így lesz tökéletes a leveles tésztából készült sütemény

Nem gond egy gyors édes vagy sós batyut, lepényt az asztalra varázsolni, ha van a fagyasztóban konyhakész leveles tészta. Az igazán finom és látványos ételek elkészítéséhez azonban elengedhetetlen a tészta megfelelő tárolása. Ehhez és a sütéshez is ad a Mindmegette.hu.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Egyszerű tárolás

A fagyasztott leveles tésztát otthon tedd a mélyhűtőbe, és a dobozon feltüntetett lejárati idő előtt használd fel. Ha saját magad készítetted a tésztát, és nem használtad fel azonnal, szorosan műanyag fóliába csomagolva hűtőszekrényben 3 napig, fagyasztóban akár 1 hónapig is tárolhatod. 

A megsült leveles tészta légmentesen záródó edényben akár egy hétig is eltartható, ám biztosan te is tudod, hogy a legjobb azonnal, frissen elfogyasztani, hiszen ilyenkor a legfinomabb.

Tippek a sütéshez:

  • Ha készen állsz a sütésre, vedd ki a tésztát a fagyasztóból, és hagyd 20 percig szobahőmérsékleten, mielőtt dolgozni kezdenél vele. Kiolvadás után a lehető legkevesebbet nyúlj a tésztához, hogy ne melegedjen át!
  • A tészta maradjon hideg egészen a sütőbe kerülés pillanatáig. Ha ugyanis a tészta meleg, a vaj sütés közben „kifolyik”. A legjobb eredmény érdekében gyorsan kell dolgozni, határozott mozdulatokkal!
  • Ahhoz, hogy a tészta szép magasra emelkedjen, a sütőnek forrónak kell lennie. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és csak akkor tedd be az ételt, amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet.
  • Még a legjobb receptből készült leveles tészta sem lesz szellős és magas, ha túl vastag. Ügyeljünk arra, hogy tartsuk be a receptben ajánlott méreteket!
  • Légy óvatos, amikor a tészta tetejét tojással kened. Ha ugyanis a tojás lecsöpög, a tészta egy része összetapadhat és ott nem fog szépen felemelkedni. Az ilyen sütési baleset elkerülhető, ha hagysz egy kis szabad területet (margót) a tészta szélén, ahová már nem kensz tojást.
  • A leveles tészta vágásakor soha ne használj fogazott kést, az ugyanis „megrágja” a szélét, és megnehezíti a tészta kelését.
  • Próbáld egyenletesen szurkálni villával a tésztát – ha ugyanis nem így teszel, a tészta egyes részei túlságosan felpuffadhatnak, míg más részei laposak maradhatnak.
  • A leveles tésztát óvatosan süsd: ha tudod, hogy vannak forróbb helyek a sütődben, mindig forgasd a tepsit. Így elkerülheted, hogy megégjen a tészta.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!