Egyperces

2016.01.03. 13:30

Fegyverek, drogok, pornó: az internet sötét oldala

Van az internetnek egy olyan része, ami az átlag felhasználó elől rejtve van. Angolul dark webnek hívják, a láthatatlan internet, azaz a deep web részét képezi. Miért van szükség a láthatatlanságra? Mert többségében virtuális fegyvernepperek, billentyűhuszár drogbárók és pedofilok uralják ezt a helyet.

Markót Imre

A dark web valódi keletkezését lehetetlen behatárolni, valamikor a 90-es évek végén röppentek fel az első hírek az anonimitást biztosító böngészésről. Sokszor tévesen keverik össze a deep webbel, azonban ez a láthatatlan internet egyik jelzője, aminek a dark web is a részét képezi. Az anonim böngészésre azért volt szükség évtizedekkel ezelőtt, mert az emberek többsége tisztában volt vele, hogy bizonyos szervek megfigyelhetik az online tevékenységet, így a névtelen álca mögül sokkal könnyebb véleményt formálni. Ez a névtelenség különböző szoftvereknek köszönhető, amik közül a legismertebb a Tor, amit az Amerikai Tengerészgyalogság kezdett el fejleszteni 2004 környékén.


Kulcs egy új világba


A Tor-projekt fejlesztését az amerikai haditengerészet kezdeményezte az állami kommunikációs csatornák titkosítására. A szoftver később nyílt forráskódú lett, így ma már bárki letöltheti és szabadon felhasználhatja, fejlesztheti. A Tor-on manapság közel hétezer belső szerver működik, ezek száma pedig folyamatosan nő, ezzel is azt bizonyítva, hogy ez a legnépszerűbb anonimitást biztosító szoftver.


A Tor-t végtelenül egyszerű telepíteni. Nem kell hozzá különösebb informatikai szaktudás, magyar nyelven is elérhető és pont úgy működik, mint egy normál böngésző, amit az emberek többsége mindennap használ. A hivatalos weboldalról két kattintás után letölthető, aki pedig szeretné támogatni az ügyüket, utalhat pénzt a fejlesztőknek PayPalon keresztül. Néhány száz dolláros jótékonykodásért cserébe hivatalos pólót, vagy pulóvert is kaphatunk. A Tor, a felhasználó anonimitását a 128 bites szimmetrikus kulcsolású kódolással biztosítja, így mire az IP címünk eljut a kívánt weboldalra, addig akár több száz másik szerveren is átfuthat. Ezek a folyamatok szinte visszakövethetetlenek, így az óvatosan böngésző dílereknek nincs mitől félniük, a monitor mögül is rendezhetik illegális üzleteiket.


A lehetőségek hazája


Az anonim internetezést a legtöbben az illegális kereskedelemmel kötik egybe. A folyamatok nagy részét valóban ez teszi ki, azonban a Tor segítségével más dolgokat is elérhetünk. Mivel a Tor által az IP címünk elég kalandos utat jár be a világban, a meglátogatott weboldal egy olyan helyszínről érzékel minket, ami akár több ezer kilométerre is lehet tőlünk. Ezáltal olyan videókat is nézhetünk YouTubeon, amik Magyarországról nem elérhetők.


 A Tor által az irániaknak sem kell félni, ha tiltott pornográf tartalomra vágynak, és az internet cenzúrával rendelkező országok lakói is elérhetnek bármilyen tartalmat. Ez persze csak a jéghegy csúcsa.


A szabad kereskedelem


A Tor-t használva olyan átlagos weboldalakat is elérhetünk, mint a Facebook. Azonban a dark web oldalak többsége a megszokott .com, vagy .hu helyett .onion-nal végződik. Normál böngészőből ezeket az oldalakat nem lehet elérni, így ha begépeljük ezt a Chrome-ba: http://7g5bqm7htspqauum.onion/ semmi nem történik. Viszont a Tor-t használva rögtön a Hidden Wiki-re irányít minket. Ez a weblap hasonló elven működik, mint a Wikipédia, azt leszámítva, hogy itt különböző dark webes linkekkel találkozhat a felhasználó. Ha a Hidden Wikit böngésszük, egy idő után teljesen megszokottá válnak az olyan oldalak, amik drogokat, fegyvereket vagy gyermekpornót kínálnak, de akár luxusprostituáltakat és bérgyilkosokat is könnyen bérelhetünk. A linkek többsége nem mindig működik, mivel a weblapok gyakran váltogatják a címűket, hogy a kéretlen szemek elől minél inkább rejtve maradjanak. Így csak a bennfentes, gyakori felhasználók tudhatják biztosan, hogy éppen hova költözött a kedvelt drog marketjük. Az igazán veszélyes weboldalak pedig a Hidden Wikin sem szerepelnek. Ezek aktuális címét különböző fórumokról lehet csak megtudni, de nem ritka, hogy egy-egy oldalra meghívással lehet bejutni. 

A dark webnek van egy sajátos fizetőeszköze, a Bitcoin. Ez egy digitális pénznem, ami a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után jött létre. Más elektronikus fizetőeszközökhöz képest azzal a nagy előnnyel rendelkezik, hogy nincs központi kibocsátója, a peer-to-peer felépítés pedig megakadályozza a hatóságok számára, hogy nyomon kövessék a tranzakciókat. Bitcoint a legegyszerűbben úgy lehet szerezni, ha a normál fizetőeszközünket beváltjuk.


A dark webes oldalak nem kérnek el személyes adatokat a regisztráció során. Csupán egy felhasználónévre és jelszóra van szükségünk. A legtöbb illegális üzletnél is az egyetlen dolog, amire szükségünk lehet, az az e-mail címünk. Persze jobb, ha nem azt adjuk meg, amit mindennap használunk, mivel a hatóságok így könnyen lekapcsolhatnak. Az sem ritka, hogy a fórumokon a hackerek kipakolják egyes felhasználók összes személyes adatát, beleértve a lakcímet és a bankszámla információkat is. A legismertebb drogmarket a Silk Road volt, amit 2013-ban az FBI sikeresen lekapcsolt. Azóta persze már újra indult, és más oldalak is vezető szerepre törtek, mint például a Dream Market. Ez az oldal annyiban különbözik a Silk Roadtól, hogy nem csak drogokat vásárolhatunk, hanem mindenféle lopott terméket. Ezt úgy kell érteni, hogy a fél áron eladó, több ezer dolláros Amazon ajándékkártyáktól kezdve a fizetős pornó oldalak felhasználói adatain keresztül a drogokig, fegyverekig és a személyi igazolványokig tényleg minden megtalálható. A vásárolt termékeket bármilyen címre kiszállítják, de aki igazán figyel az anonimitására azt a módszert választja, hogy a futár egy elhagyatott helyen hagyja a csomagot, majd a megfelelő koordinátákat elküldi a vásárlónak.


Még tolvaj is bérelhető

 

A dark weben tolvajt is bérelhetünk, aki bármit eltulajdonít számunkra kevés pénzért. Vagy ha nagyon tönkre akarjuk tenni egy másik ember életét, akkor egy ismeretlen hacker Bitcoinért cserébe teli pakolja az illető merevlemezét gyermekpornóval, extra szolgáltatásként pedig a TEK-et is értesíti. Egy átlagos weblap, vagy felhasználói fiókok feltörése szinte rutin munkának számít ezeknek az embereknek. Jó pénzért pedig használati utasítást is osztogatnak a hacker léthez.


A sornak pedig itt még nincs vége. A látható internetes fórumokon is keringenek olyan legendák, hogy a dark weben találhatóak bizonyos Red Roomok. Valószínűleg ez már mindennek a legalja, hiszen ezek pont olyanok, mint a pornó oldalak webcam szolgáltatásai, azt leszámítva, hogy itt a nézők azért fizetnek, hogy a filmben szereplők fizikálisan bántalmazzák egymást. Ezek a műsorok gyakran végződnek halálesetekkel, hiszen vannak olyan emberek, akik több ezer dollárt is fizetnek a monitor mögül, hogy az egyik résztvevő szétverje a másik fejét egy kalapáccsal. Persze ilyen oldalakra nem lehet csak úgy rábukkanni. Több hónapnyi rendszeres felhasználói jelenlét, és az erőszak iránti mániákus betegség szükséges hozzá, hogy valakit meghívjanak egy ilyen helyre. Aki pedig a bűneit szeretné meggyónni, annak ott a Time To Confess. Ez az oldal arra szakosodott, hogy a felhasználók egy anonim közösség számára bevallják a bűneiket név nélkül, abban reménykedve, hogy ez majd segít a lelkükön.


Kongasd meg a vészharangot!


A dark webnek azonban van hasznos oldala is. Az internet láthatatlan részén találhatóak a whistleblowing oldalak. Ennek a módszernek nincs hivatalos magyar neve, talán az a legmegfelelőbb kifejezés rá, hogy megkongatni a vészharangot. Ez annyit jelent, hogy ha valamilyen szervezetről olyan információnk van, hogy személyek elleni visszaélést folytat, akkor a személyazonosságunk felfedése nélkül juttathatunk el információkat, vagy hitelességet bizonyító dokumentumokat a sajtó felé. A legismertebb whistleblowing az utóbbi években a Snowden-ügy volt. Edward Snowden, a fiatal informatikus olyan titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra 2013-ban, amikből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon hívásait és internetes tevékenységeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!