Egyperces

2012.08.14. 14:21

Floridai rekordkígyófogás: 5 méter hosszú, 87 tojással

Rekordméretű burmai pitont fogtak Floridában, egy 5 méter 18 centi hosszú, 74 kilós óriáskígyót. A Délkelet-Ázsiában honos "illegális bevándorló" hüllőt elaltatták - örökre -, belsejéből 87 tojás került elő, ami szintén rekord.

MTI

A kígyóra az Everglades Nemzeti Parkban bukkantak, ahol egyáltalán nem ritkaság a burmai piton, több tízezer csúszik-mászik belőlük. Floridai elterjedésüket nagyobb részben azok okozták, akik annak idején ölebnek vásároltak belőlük, majd pedig rájuk unva szélnek eresztették őket.

Szaporodásukhoz másrészt hozzájárult az Andrew hurrikán is, amely 1992-ben pusztított Floridában: a szélvihar jó pár állatkerekedést megrongált annyira, hogy a burmai pitonok (is) ki tudtak szökni belőlük.

Ezek a kígyók testükkel rácsavarodnak zsákmányukra, megfojtják, majd egyben lenyelik őket, szájukba befér egy őz vagy egy kifejlett aligátor is.

A floridai hatóságok jó ideje próbálják ritkítani a pitonállományt, de hiába. 2000 és 2011 között mindössze 1825 burmai pitont sikerült elejteni a park területén. Szakértők szerint immár lehetetlen kiirtani az egyre népesebb kígyókolóniát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!