Életstílus

2007.01.15. 15:19

Gyógyszerek és mellékhatásaik

A kisebbik rosszat a nagyobbra cseréljük, ha a döntéshozók kiengedik a kizárólagos gyógyszertári forgalmazásból a paracetamol-tartalmú gyógyszereket, így könnyen beszerezhetővé válnak – ugyanakkor az Algopyrint és a Quarelint vénykötelessé teszik, tehát a jelenleginél nehezebben lehet őket beszerezni. A paracetamolnak ugyanis májkárosító mellékhatása lehet.

Farkas Csaba

A Quarelinnél és az Algopyrinnél rendkívül ritkán fordulnak elő mellékhatások . Illusztráció: MTIFelröppent a hír: az Algopyrint és a Quarelint azért kívánják a döntéshozók vénykötelesé tenni, mert mellékhatásai ezt indokolttá teszik. Mik ezek a mellékhatások? Bizonyos vérképeltolódásokat – így fehérvérsejtszám-csökkenést – okozhat ugyan az alapanyag, a novoamidozofen, ám ilyen esetek rendkívül ritkán fordulnak elő – tudtuk meg Falkay György professzortól, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének vezetőjétől. Hozzáteszi: olyan statisztikát, ami kimutatja, 2006-ban hány ilyen eset fordult elő Magyarországon, egyelőre nem bocsátott rendelkezésre az Országos Gyógyszerészeti Intézet, illetve az egészségügyi minisztérium.

Az viszont bizonyos – hívta föl a figyelmet –, hogy a paracetamolnak, illetve a paracetamol-tartalmú készítményeknek májkárosító mellékhatásuk lehet. Különösen veszélyesek a májkárosodottakra; az idősekre, akiknek máját általában más gyógyszerek is terhelik; s a gyermekekre, akik mája még kevéssé fejlett. – Paracetamol-tartalmú gyógyszerből sokféle létezik. Könnyen előfordulhat: a szülő reggel gyermekének bead egy paracetamol-tartalmú tablettát, és ha a javulás, mondjuk, fél óra múlva még nem látható, pedig mindjárt itt az iskolába indulás ideje, bead egy másik készítményt is, ami szintén paracetamol. Így a hatás összeadódik, s a gyermek mája károsodást szenvedhet – illusztrál egy jellegzetes veszélyhelyzetet a professzor.

A lobbi ereje

Hogy a jelenlegihez képest körülményesebbé válik az Algopyrin és a Quarelin megvásárlása, azt sokan a két készítmény forgalomból való kivonása előzményének vélik. Igazuk van-e?
A szakgyógyszerész azt mondja: nyilvánvaló, ha az idő- és pénzigényessé váló beszerzési lehetőség miatt a két szer fogyasztása egy bizonyos határ alá esik, akkor a forgalmazók fölmérik, hogy érdemes-e tovább foglalkozniuk velük. Egyébként Európa-szerte egyre inkább a „paracetamol-trend" érvényesül, a paracetamol-gyártó lobbi hatására.

– Ha a novoamidozofen-tartalmú szerek vénykötelessé válnak, tehát beszerzése időbe, és a beígért vizitdíj miatt pénzbe kerül, s a paracetamol-tartalmúak gyógyszertáron kívül is kaphatók lesznek, akkor semmi sem gátolja meg: az emberek egészségüket veszélyeztető mennyiségben ne kezdjék szedni a paracetamol-készítményeket – mutat rá Horpácsy András szakgyógyszerész, nyugalmazott megyei tiszti főgyógyszerész. Hiszen a patikán kívüli elárusítóhelyen nem lesz ott a szakember, aki figyelmezteti a vevőt, hogy a különböző, vásárolni szándékozott készítmények egyaránt paracetamol-tartalmúak, tehát vagy csak az egyiket szedje a beteg, vagy csak a másikat.

Mennyire egyenértékű a paracetamol-tartalmú szerek gyógyhatása
a novoamidozofen-tartalmúakkal? Ha valaki évtizedeken át Algopyrintvagy Quarelint szedett szükség esetén, és az be is bevált, bízhat-e abban, hogy paracetamol-készítménynek is hasonló hatása lesz? És honnan tudja, melyik a legmegfelelőbb a sok közül? – Célszerű a betegnek a háziorvoshoz fordulnia, aki ismeri a kórelőzményt, s a legjobbat fogja ajánlani a készítmények közül – mondja a szakgyógyszerész. Hozzátéve: ugyanakkor a rászoruló végül is saját maga tapasztalja a hatást, tehát lehet, hogy mégis inkább egy másik készítmény válik be esetében. Azaz lehet, hogy a betegnek kísérletezgetnie kell, így a váltás pluszidejébe és pénzébe kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!