Életstílus

2007.05.28. 16:19

Miben segít a személyi edző?

Biztosan sokan tapasztalták már, hogy az edzés társsal vagy akár személyi edzővel sokkal könnyebb lehet, hiszen már önmagában a jelenlétük is motivál. A személyi tréner összeállítja a személyiségnek és alkatnak legmegfelelőbb edzéstervet.

Kancsár Tímea

Edzés közben személyes kontaktus alakul ki a vendég és a tréner között. Segít, hogy a feladatokat minél hatékonyabban lehessen elvégezni. A személyi tréner – kérésre – nemcsak az edzéstervet állítja össze, hanem minden mozdulatot koordinál. A személyiségnek és alkatnak legmegfelelőbb mozgássorozatot javasolja.

Balla Zoltán személyi edző elárulja, hogy nála az edzésterven bármikor lehet változtatni attól függően, hogy a „páciensnek" éppen milyen a lelkiállapota. Hiszen a rekreációs mozgás nem élsport, a kellemes elfáradás, a jobb közérzet, és nem a teljesítmény a fő cél.

– A monoton – kondizás – és az állóképességet szorgalmazó – futás, biciklizés – sportoknál fellép az úgynevezett ébermeditáció. Ez annyit jelent, hogy az agyunk teljesen kikapcsol, ezáltal megnyugszik idegrendszerünk. A terhelés közben pedig a szervezet, pont úgy, mint a csokievés közben, elkezd endorfint – boldogsághormont – termelni. Ettől érezzük magunkat olyan jól a sport után.

Az izomláz

Az izomláz elkerülhetetlen, de nem feltétlen egészséges jelenség. Akkor következik be, amikor például kondizás vagy szökdelés közben nem kap az izom elég oxigént és ennek hatására tejsav keletkezik benne.
A kellemetlen érzést úgy lehet a leggyorsabban kiiktatni, ha fokozzuk vérkeringésünket, mivel így a véráram gyorsabban elszállítja a nem kívánt anyagot. A vérbőséget nem csak az izomcsoport újabb terhelésével, krémekkel, masszázzsal és akár meleg fürdővel is elérhetjük.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!