Életstílus

2007.05.28. 16:19

Miben segít a személyi edző?

Biztosan sokan tapasztalták már, hogy az edzés társsal vagy akár személyi edzővel sokkal könnyebb lehet, hiszen már önmagában a jelenlétük is motivál. A személyi tréner összeállítja a személyiségnek és alkatnak legmegfelelőbb edzéstervet.

Kancsár Tímea

Edzés közben személyes kontaktus alakul ki a vendég és a tréner között. Segít, hogy a feladatokat minél hatékonyabban lehessen elvégezni. A személyi tréner – kérésre – nemcsak az edzéstervet állítja össze, hanem minden mozdulatot koordinál. A személyiségnek és alkatnak legmegfelelőbb mozgássorozatot javasolja.

Balla Zoltán személyi edző elárulja, hogy nála az edzésterven bármikor lehet változtatni attól függően, hogy a „páciensnek" éppen milyen a lelkiállapota. Hiszen a rekreációs mozgás nem élsport, a kellemes elfáradás, a jobb közérzet, és nem a teljesítmény a fő cél.

– A monoton – kondizás – és az állóképességet szorgalmazó – futás, biciklizés – sportoknál fellép az úgynevezett ébermeditáció. Ez annyit jelent, hogy az agyunk teljesen kikapcsol, ezáltal megnyugszik idegrendszerünk. A terhelés közben pedig a szervezet, pont úgy, mint a csokievés közben, elkezd endorfint – boldogsághormont – termelni. Ettől érezzük magunkat olyan jól a sport után.

Az izomláz

Az izomláz elkerülhetetlen, de nem feltétlen egészséges jelenség. Akkor következik be, amikor például kondizás vagy szökdelés közben nem kap az izom elég oxigént és ennek hatására tejsav keletkezik benne.
A kellemetlen érzést úgy lehet a leggyorsabban kiiktatni, ha fokozzuk vérkeringésünket, mivel így a véráram gyorsabban elszállítja a nem kívánt anyagot. A vérbőséget nem csak az izomcsoport újabb terhelésével, krémekkel, masszázzsal és akár meleg fürdővel is elérhetjük.

A tréner javaslata szerint, ha valaki nem testépítőnek készül, akkor érdemesebb egy edzés alkalmával több izomcsoportot átmozgatni. Az edzőteremben töltött idő körülbelül nyolcvan percet vesz igénybe, és heti háromszor ajánlott megismételni. A sportolás legideálisabb menete: ha a súlyzózás megkezdése előtt mindig bemelegítünk. Ez jelenthet egy 10-15 perces kardiózást – biciklizést, vagy futást – melynek hatására felgyorsul a légzés és az anyagcsere. A hőháztartás hatására testünk hőmérséklete fél, de akár egy fokkal is megemelkedhet, melynek következtében izzadni kezdünk.

Ezután következik a súlyzózás, ami variálható, hogy még véletlenül se legyen unalmas. A mozgássor végén pedig húsz, harminc, vagy akár negyven percet is kardiózhatunk. Ha valaki fogyni szeretne, akkor ez nagyon fontos, hiszen a megfelelő pulzusszám folyamatos fenntartása következtében kezd el a szervezet a szénhidrát (cukor) mellett zsírt is égetni. Fontos még a mozgás utáni hatékony nyújtás, ami körülbelül 5-10 percet vesz igénybe. Általa rugalmassá válik az izom, és így megakadályozhatja a különböző mikrotraumákat, szakadásokat, mivel a kondizás hatására az izomzat megrövidül, és kötötté válhat. Az edző azonban javasolja, hogy semmiképpen ne nyújtsanak hideg, bemelegítetlen izmot, mivel az sérüléshez vezethet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!