Életstílus

2009.05.14. 13:23

Hősök kapuja (Porta Heroum), Szeged

A Hősök kapujának városképi jelentőségű tekintélyes boltíve az első világháború áldozatainak állít emléket.

A Hősök kapujának tekintélyes íve úgy uralkodik a Boldogasszony sugárúton, mintha győztes csaták utáni diadalmenetekre tervezték volna. De egyáltalán nem a sikerekre utal. Az 1936-37-ben készült nagyszabású alkotás az első világháború áldozataira emlékeztet, az utóbb ugyancsak tragikusnak bizonyuló akkori közeljövőbe vetett bizalmat sugározva.

A boltív freskója Aba-Novák Vilmos neves magyar festő munkája. A művész három témát jelenített meg: a háborús emlékezést, a hősi halottak dicsőítését és Horthy Miklós elindulását Szegedről. Legnagyobb alakja egy nyolc méteres Krisztus-ábrázolás. 1949-ben az egészet bevakolták cementes vakolattal és lemeszelték, mivel a volt a kommunista rendszer nem tűrte. Restaurálására 1999–2000-ben került sor.

A boltív freskója Aba-Novák Vilmos neves magyar festő munkája. Fotó: Frank Yvette (Fotógaléria)


A Hősök kapujának Aradi Vértanúkra néző felét egy élő és egy halott katona szobra díszíti. Belsejében jelenleg a szegedi egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának díszterme és tantermek helyezkednek el.

Megközelítés:
Az 1-es villamos Aradi vértanúk tere megállója. Az abszolút belvárosban található, a Dómtól 3 perces séta. A Boldogaszony sugárút és az Aradi vértanúk terének találkozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!