Életstílus

2015.03.23. 17:10

Rubint Réka: saját tempónkban sportoljunk!

Rubint Réka gyakran együtt tornázik kisfiával, a tízéves Norbival és tizenkét éves kislányával, Larával. A fitneszedző azt tanácsolja: mindenki olyan sportot válasszon magának, amiben örömét leli, és ne csak egyfajta mozgásformában gondolkodjunk.

Kancsár Tímea

– Ha valaki most bújt ki a „téli vackából", mégis szeretne jó formába kerülni a nyárra, mit tanácsolna, milyen sportot válasszon?
– Mindenki olyan sportot válasszon magának, amiben örömét leli. A mozgásra mindig a szabadidőnkből veszünk el időt, ezért ha nem töltődünk általa, az egésznek semmi értelme. Ráadásul rövid időn belül a kedvünk is elmegy tőle. Másik fontos dolog, hogy soha ne úgy álljunk hozzá, hogy azért nem megyünk, mert nem tudjuk. Bízzunk önmagunkban, és tegyünk érte, hogy el tudjuk végezni a választott edzésformát, mindent meg lehet tanulni. Nekem is meg kellett tanulnom aerobik órát tartani, rutint kellett benne szereznem, csak úgy mint a futásban.

– Milyen célokat érdemes kitűzni?
– Kicsiket. Például ha a futást választja valaki – de korábban nem nagyon gyakorolta ezt a sportot –, nem kell megfogadnia, hogy egy hónapon belül lefutja a félmaratont. Érdemes kiválasztani egy közelebbi célt, mondjuk a 800 méterre lévő közértet. Törekedjünk arra, hogy a sétaszakaszokat felváltsa a kocogás. Egy idő után azt tapasztaljuk, hogy majd a távot is növelhetjük. Garantáltan sikerélményünk lesz! Az aerobikóráimon felhívom a figyelmet, hogy az is nyugodtan jöjjön el velünk a Margit-szigetre futni, aki úgy érzi, hogy nem képes rá. A sporttársak ott szoktak ölelgetni, amikor korábbi bizonytalanságuk ellenére saját tempójukban lefutják a szigetkört. Ha van vállalkozó szellemű kolléga, barátnő vagy a párunk, aki elkísér bennünket, érdemes élni a lehetőséggel, mert a csoportos mozgásnak nagy előnye, hogy a rossz pillanatokban, amikor feladnánk, a társak motiválják egymást.

Rubint Réka (balról) mellett tinédzser lánya, Lara és unokahúga, Rella. Fotó: Labancz Viktória

Rubint Réka (balról) mellett tinédzser lánya, Lara és unokahúga, Rella.
Fotó: Labancz Viktória

– Milyen gyakran és intenzitással fogjunk hozzá a sportoláshoz?
– Az, aki elkezd sportolni, megtapasztalja, hogy hihetetlen felszabadultságot és energiát ad, kikapcsolódást nyújt a rendszeres testmozgás. Azok a napok, amelyeken sportolt, sokkal energikusabbak lesznek. Emiatt egyre nagyobb szerepet kap az életében. Ha az ember mindennapjainak része a sport, akkor azért heti egy-két pihenőnap mindenképpen szükséges. Aki heti három alkalmat becsülettel edz, és odafigyel mellette a táplálkozására, már rengeteget tett az egészségéért.

– Ki szokott próbálni új mozgásformákat?
– Nekem a sztenderd edzéseim: az alakreform aerobikórák, a súlyzós edzések és a futás. Előfordult, hogy kipróbáltam más mozgásformákat, de nem nagyon fér bele az időmbe. Például teniszeztem is, de a maximalizmusom miatt képtelen vagyok valamit félvállról venni. Mindenkinek azt javaslom, hogy válasszon egy fő és mellé egy-két kiegészítő sportot. Például ha valaki teniszezik, akkor olykor kocogjon, súlyzózzon is mellette. Az állóképesség és az erő szempontjából hasznos lehet, és az izomzatunk sem szokik hozzá az egyoldalú terheléshez.

Rubint Réka kisfiának, Norbinak izomláza volt édesanyja aerobik órája után. Fotó: Labancz Viktória

Rubint Réka kisfiának, Norbinak izomláza volt édesanyja aerobik órája után. Fotó: Labancz Viktória
– Egy aerobikvideón együtt tornázott lányával, Larával és unokahúgával, Rellával. Gyakran sportol együtt a gyerekeivel?
– Lara nem nagyon szeret futni, de az már többször előfordult, hogy Norbika megkérdezte, amikor a barátnőmmel mentünk futni, hogy „anya veletek tarthatok?" Ilyenkor halad mindenki a saját tempójában, és bevárjuk egymást. Olyan is előfordult már, hogy a kisfiam eljött velem a kedd esti alakreform edzésemre, beállt és nagyon ügyes volt. Igaz, utána napokig izomlázzal küzdött, de végigcsinálta! Nem én unszoltam, hogy sportoljon. Úgy, ahogy Larát sem. Ő is volt már többször az aerobik óráimon, rendszeresen velem tartanak a táboraimba is, ahol szívesen tornázik a barátnőivel az edzéseimen. Máskülönben Norbinak a fő sportja a tenisz, Larának pedig a lovaglás.

– Milyen ütemben kezdhetnek a gyerekek súllyal edzeni?
– Egy kisgyermek számára a saját súllyal történő edzés bőven elegendő. Tizenhat éves kor után használhat kis súlyt. Például egy tornaóra során a bokájára rakhat egy lábsúlyt vagy a kezébe foghat egy-másfél kilós kézisúlyt. Korábban nincs erre szükség.

Címkék#aerobik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!