Életstílus

2015.05.18. 15:19

Ingrid Bergman megbékélt Amerikával halála előtt

A cannes-i filmfesztivál születésének századik évfordulóján emlékezik a három Oscar-díjat kapott filmcsillagra.

A svéd filmikonról készült új dokumentumfilm bemutatóján lánya, Isabella Rossellini elmondta: anyja megbékélt az őt egykor elutasító Amerikával a halála előtt.

Ingrid Bergman pályafutása során három Oscar-díjat kapott, olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean Renoir, Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock és Roberto Rossellini. Az olasz filmrendező lett a második férje, három gyermekének - köztük Isabella Rossellini - apja.

Rossellinivel a Stromboli forgatásán ismerkedett meg, egymásba szerettek, és még nem vált el első férjétől, Aron Petter Lindsrömtől, amikor állapotos lett. Az affér hatalmas vihart kavart az Egyesült Államokban, egy szenátor egyenesen úgy fogalmazott, hogy Bergman az ördög befolyása alatt áll, és végül el kellett hagynia az országot.

"Anyát nagyon megrázta, mert nem láthatta első házasságából született lányát, Piát. Bántotta a botrány, úgy érezte nagy árat kellett fizetnie érte, de aztán rendeződtek a dolgok. Végül megbékélt a történtekkel" - mondta el a hétvégén Isabella Rossellini. Az olasz színésznő az Ingrid Bergman In Her Own Words című dokumentumfilm cannes-i bemutatója előtt beszélt édesanyjáról.

A világ legrangosabb filmmustrája idén Ingrid Bergmanra emlékezik születése centenáriumán. A fesztivál hivatalos plakátján is az 1982-ben mellrákban elhunyt színésznő portréja látható.

"Anya írt egy levelet apámnak, hogy 'veled akarok dolgozni' és azzal fejezte be: 'olaszul csak annyit mondhatok: szeretlek (ti amo)'. A sajtó persze rögtön lecsapott erre, mondván a nők szexuális ragadozók" - idézte fel a botrány kitörését Rossellini.

A színésznő arról is mesélt, hogy anyját kiüldözték az Egyesült Államokból, arra hivatkozva, hogy az erkölcstelen magatartású külföldiek, sztárok rossz példát mutatnak a fiatal generációknak.

Bergman 1956-ban diadalmasan tért vissza Hollywoodba, hogy átvegye második Oscar-díját az Anasztázia főszerepéért. Az amerikai filmakadémia pedig harmadszor is díjazta 1974-ben a Gyilkosság az Orient Expresszen mellékszerepéért.

A dokumentumfilm számos archív anyagot felhasználva gondtalan, derűs, színes egyéniségként ábrázolja Bergmant a filmes kulisszák mögött és családja körében is.

"Megmutatta, hogy a nők függetlenek, hogy saját életüket akarják élni, kezdeményezni akarnak, de néha nem tehetik, mert társadalmunk kultúrája nem teszi lehetővé, hogy szakítsanak bizonyos szabályokkal" - mondta Rossellini.

Számos kultúrában mozgott otthonosan, és bár nem volt amerikai, teljesen az amerikai kultúra része lett, ahogy magától értetődően része a svéd, az olasz, a francia és az európai filmművészetnek is. Öt nyelven forgatott nagyszerű rendezőkkel, ami komoly rangot adott neki, talán nagyobbat, mint az olyan hollywoodi sztároké, mint például Katharine Hepburn - méltatta anyját Rossellini.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!