Életstílus

2017.09.07. 16:40

A színpadon ő hordja a nadrágot: Daru Andrea szerint nőből is lehet elismert karmester

A nők mára a komolyzenében is áttörték az üvegplafont. Sok elismert hangszeres szólista kerül ki közülük, és ott ülnek már a nagy szimfonikus zenekarok soraiban is. Egy kezünkön megtudjuk azonban számolni, hány ismert karmester nő dolgozik ma hazánkban. Daru Andreával beszélgetünk, aki cáfolja, hogy férfias szakma lenne az övé.

Kancsár Tímea

Névjegy


Daru Andrea 2014-ben szerezte karmester diplomáját Gál Tamás, Ligeti András és Medveczky Ádám osztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Számos hazai és külföldi együttes munkáját vezette sikeresen, olyan neves zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Budapest Symphony Orchestra, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Transylvania Philharmonic Orchestra vagy a Siam Philharmonic Orchestra. 2015-től a Karcagi Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatója. A szülei, nagyszülei amatőr zenészek.

– A férfiléthez az apaszerep erősen kötődik. Ehhez pedig társítjuk, hogy a férfi gondoskodó, törődő, irányító egyéniség – mutat rá Daru Andrea karmester, a Karcagi Szimfonikus Zenekar fő-zeneigazgatója, miért gondolhatják azt az emberek, hogy a karmesterség férfiaknak való hivatás, mint ahogy számos szakmában a vezető szerep, és amiért az igazgató nőkkel kapcsolatban sokszor előítéleteket szőnek. Rámutat, valójában a hagyományokhoz köthető, miért oly kevés napjainkban a női karmester. Ráadásul itthon valamivel nehezebb, tőlünk nyugatra jobban elfogadják a férfiak is, ha egy nő vezető pozíciót tölt be egy munkahelyen.

A világ legjobban fizetett karmestere

– Természetesen ritkán választják ezt a hivatást a nők, de azért vagyunk a történelemben néhányan: Schumann felesége, Clara Schumann például, aki a zongorázás és zeneszerzés mellett karmesterként is működött. Nagyon régen azonban még a zenekarokban is csak férfiak ülhettek, így nyilván szóba sem jöhetett, hogy nő vezényelje őket. Nehéz, de nem lehetetlen szakma. Bár ő az egyetlen nő, de az amerikai Marin Alsop például bekerült a világ 10 legjobban fizetett karmestere közé – érvel Daru Andrea. Hozzáteszi: – A nőknek vannak olyan tulajdonságaik, amelyek kifejezetten előnyösek a művészetek területén. Ilyen az érzékenység és a nyitottság. Természetesen egy férfiban is meglehetnek ugyanezek a tulajdonságok, és fejleszthetők, de az erősebbik nemnél talán kisebb mértékben adottság.

Fotó: Szokai Szilvia

Az a minimum, hogy valaki képzett és megbízható. Azután fontos az ember világnézete, hozzáállása, természete." Daru Andrea

Kuriózum a főiskolán

– Hogyan sikerült a zenekaránál a tiszteletet kivívnia? – faggatjuk Daru Andreát.

 

– Az a minimum, hogy valaki képzett és megbízható. Azután fontos az ember világnézete, hozzáállása, természete. Véleményem szerint ideig-óráig szigorúsággal ki lehet csikarni az emberekből, hogy tiszteljenek, de hosszú távon egyáltalán nem eredményes. Igyekszem szakmaisággal, törődéssel, megértéssel és persze kedvességgel közeledni a kollégáim felé. Ezen túl szükséges konkrét szabályokat is állítani. Nagyon finoman, de irányító személyiségnek kell lenni. De mindez nagyon sok más szakmában is így működik – mutat rá a karmester. Azt is elmesélte, hogy a főiskolán is igazi kuriózumnak számítottak a női karmesterek: – Amikor bekerültem elsőévesként a Zeneakadémiára, a zeneszerző és karmester Meskó Ilona végzős volt. Mi képviseltük a gyengébbik nemet a karmesterek között. Amikor én lettem végzős, akkor jött külföldről egy spanyol lány, akinek sajnos a jövőjét nem tudtam követni, de ő is nagyon karakteres és tehetséges volt.

Fotó: Érdi-Harmos Réka

Felix Mendelssohn német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész nővére, a zeneszerzőként és zongoristaként is kiválóan képzett Fanny Mendelssohn atyja tiltakozása miatt nem választhatta a zenét hivatásául, és műveit is csak bátyja neve alatt adhatta ki.

A férjével támogatják egymást

– És a többi kollégájával tartja a kapcsolatot? – faggatjuk tovább. – Csányi Valéria az Operaház karnagya, nagyon elismert a szakmájában. Személyesen sajnos még nem ismerem, de szívesen találkoznék vele. A fiatalabb generációhoz tartozik a már említett Meskó Ilona, akit szerencsére ismerhetek, de kapcsolatot sajnos vele sem tartunk. Magyarországon elismert karmesternő volt Váradi Katalin, de ő tavalyelőtt elhunyt – világít rá Andrea. És elárulja, nagyon szerencsésnek érzi magát, hiszen biztosan abból a szeretetből adódik, ami közte és a férje között van, hogy kedvese mindig nagyon támogatta őt. Nem volt soha rivalizálás, pedig a férje is komoly beosztásban van: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestere. Ráadásul az édesanyja is mindig mellette állt, ha a karrierjéről volt szó.


 A koncerteket erőnléttel és állóképességgel is bírni kell, Andreának ez nem okoz gondot. – Aktívabban soha nem sportoltam, de amikor csak tehetem, lemegyek az uszodába, az úszás a kedvenc sportom. Szerencsém van, hogy sportos alkat vagyok: magas, széles vállú. Illetve rengeteget sétálunk a férjemmel – avat be a művész, aki jelenleg a Karcagi Szimfonikus Zenekarral készül az új évadra.

 

Néha a színes blúz is belefér


– Világéletemben nagyon szerettem az elegánsabb ruhákat, igyekszem ennek megfelelően összeválogatni a ruhatáramat. Szerencsére van rá lehetőségem, hogy nemcsak a munkában, a hétköznapokban is így öltözködjek, és könnyen találok alkalomhoz illő darabot – mondja Daru Andrea. Kiderül: – A koncerteken sincsenek a hölgyekre vonatkozó írott szabályok, viszont kétféle dresszkód működik: amikor a zenekar teljesen feketében van, a karmesternek is feketében kell lennie. Nadrágot viselek ilyenkor egy szép inggel. Estélyit sosem veszek fel. Amikor a férfiak frakkban vannak – amely egy elég komplex öltözet – fehér blúzt veszek fel egy fekete blézerrel. A színösszeállításnak kell passzolnia. Egy kisebb együttesnél, mint mondjuk a karcagi zenekar, megbeszélés alapján is dönthetünk: előfordult, hogy mind fekete nadrágot valamilyen színes blúzzal kombináltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!