Életstílus

2007.10.23. 19:24

A dohányzás kapcsolatban áll a bölcsőhalállal

Tízből kilenc esetben a bölcsőhalálban elhunyt gyermekek anyja dohányzott a terhessége alatt, állítja egy tanulmány. A kutatók, akik a vizsgálatokat végezték, óva intik a dohányzó anyákat: az ő gyermekeiknek – a nemdohányzó anyák gyermekeivel összehasonlítva – ugyanis négyszer nagyobb esélyük van arra, hogy bölcsőhalál áldozatai lesznek.

A jelentés, amelyet a Bristol University munkatársai adtak ki a gyerekek életmódjáról és egészségi állapotáról, arra szólította fel a brit kormányt: tiltsa meg, hogy a várandós nők dohányárut vásárolhassanak. A szakértők azt mondják: a terhesség idején való dohányzásra úgy kell tekinteni mind a gyermek, mind az anya érdekében, hogy az antiszociális, potenciális veszélyeket rejtő és elfogadhatatlan.

Hatvan százalékuk menthető

A brit szakminisztérium azt fontolgatja, újraírják a dohányzó nőknek kiadott ajánlásokat. A kutatást végző Peter Fleming és dr. Peter Blair 21 nemzetközi kutatásra alapozza állításait. Ezek a kutatások a csecsemők hirtelen halálát és a dohányzás kapcsolatát vizsgálták.

– Ha a bölcsőhalál oka a dohányzás, ahogyan ezt a bizonyítékok sugallják, akkor azt gondolom, minden szülőnek holnaptól abba kellene hagynia a dohányzást. És ezzel a gyermekek 60 százaléka megmenthető lenne a bölcsőhaláltól – mondta dr. Blair.

Nagy-Britanniában évente 300 gyermek lesz bölcsőhalál áldozata, általában négy hónapos és egyéves kora között. A jelentés, amelyet most publikáltak, arra szólítja fel a brit kormányt, hogy hangsúlyozza a dohányzás káros hatásait, amelyeknek a gyermekek ki vannak téve a terhes nők által.

Csökkent a számuk

A tanulmány szerint nagyon sok várandós nő még mindig figyelmen kívül hagyja a dohányzás kockázatait. Dr. Blair azt mondta: a dohányzástól való függőség sakkban tartja az embereket, és ez nagyon aggasztó, sikeres változásokat lehetne elérni a kockázati tényezőket illetően, ha a dohánytermékek elérhetőségét alapvetően megváltoztatnák a sebezhető egyének számára. A dohányzás ugyanis hatással van a magzat agyában lévő kémiai anyagokra, és megakadályozhatja a tüdők fejlődését.

A kormány jelenlegi dohányzással kapcsolatos ajánlásban az áll, hogy az anyák és az apák fejezzék be a dohányzást a terhesség idején. Továbbá azt is javasolják, hogy a dohányosok ne osszák meg az ágyukat a kisbabájukkal. Korábban ebben az évben orvosok egy csoportja azt kérte, hogy tiltsák meg azokban az otthonokban a dohányzást, ahol gyermekek is vannak.

Az elmúlt 15 évben a dohányos várandós nők száma 30 százalékról 20-ra csökkent. A bölcsőhalál azonban azoknak a gyerekeknek az esetében, akiknek az anyja dohányzott, 1986-ban 57 százalék, 2003-ban pedig már 86 százalék volt.

A kockázat megnő

Ez a növekedés csökkenti a „Háton alvás kampány" sikerét, amelyet 1991-ben indítottak el, azt javasolva a szülőknek, hogy a kisbabákat a hátukra fektetve tegyék le aludni. A kampánynak köszönhetően Nagy-Britanniában csökkent a bölcsőhalálban elhunyt gyermekek száma. A bölcsőhalál kockázata jelentősen megnő, ha az anya a várandósság alatt és a szülés után is dohányzik. – A célunk az, hogy megvalósítsunk egy úgynevezett dohányzásmentes zónát a várandós nők és a gyermekek körül. El kellene érni, hogy a nők ne dohányozzanak a terhesség idején és a szülés után, ezért nem kellene engedni a dohányzást otthon. Így kevesebb gyermek halna meg bölcsőhalálban.

A brit egészségügyi minisztérium sajtószóvivője szerint tanulmányozni fogják a jelentést, és átgondolják, hogy milyen új ajánlásokat javaslatot tehetnek a témával kapcsolatban.

Daily Mail, Daniel Martin
Fordította: Nyemcsok Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!