A dohányzás kapcsolatban áll a bölcsőhalállal

Tízből kilenc esetben a bölcsőhalálban elhunyt gyermekek anyja dohányzott a terhessége alatt, állítja egy tanulmány. A kutatók, akik a vizsgálatokat végezték, óva intik a dohányzó anyákat: az ő gyermekeiknek – a nemdohányzó anyák gyermekeivel összehasonlítva – ugyanis négyszer nagyobb esélyük van arra, hogy bölcsőhalál áldozatai lesznek.

A jelentés, amelyet a Bristol University munkatársai adtak ki a gyerekek életmódjáról és egészségi állapotáról, arra szólította fel a brit kormányt: tiltsa meg, hogy a várandós nők dohányárut vásárolhassanak. A szakértők azt mondják: a terhesség idején való dohányzásra úgy kell tekinteni mind a gyermek, mind az anya érdekében, hogy az antiszociális, potenciális veszélyeket rejtő és elfogadhatatlan.

Hatvan százalékuk menthető

A brit szakminisztérium azt fontolgatja, újraírják a dohányzó nőknek kiadott ajánlásokat. A kutatást végző Peter Fleming és dr. Peter Blair 21 nemzetközi kutatásra alapozza állításait. Ezek a kutatások a csecsemők hirtelen halálát és a dohányzás kapcsolatát vizsgálták.

– Ha a bölcsőhalál oka a dohányzás, ahogyan ezt a bizonyítékok sugallják, akkor azt gondolom, minden szülőnek holnaptól abba kellene hagynia a dohányzást. És ezzel a gyermekek 60 százaléka megmenthető lenne a bölcsőhaláltól – mondta dr. Blair.

Nagy-Britanniában évente 300 gyermek lesz bölcsőhalál áldozata, általában négy hónapos és egyéves kora között. A jelentés, amelyet most publikáltak, arra szólítja fel a brit kormányt, hogy hangsúlyozza a dohányzás káros hatásait, amelyeknek a gyermekek ki vannak téve a terhes nők által.

Csökkent a számuk

A tanulmány szerint nagyon sok várandós nő még mindig figyelmen kívül hagyja a dohányzás kockázatait. Dr. Blair azt mondta: a dohányzástól való függőség sakkban tartja az embereket, és ez nagyon aggasztó, sikeres változásokat lehetne elérni a kockázati tényezőket illetően, ha a dohánytermékek elérhetőségét alapvetően megváltoztatnák a sebezhető egyének számára. A dohányzás ugyanis hatással van a magzat agyában lévő kémiai anyagokra, és megakadályozhatja a tüdők fejlődését.

A kormány jelenlegi dohányzással kapcsolatos ajánlásban az áll, hogy az anyák és az apák fejezzék be a dohányzást a terhesség idején. Továbbá azt is javasolják, hogy a dohányosok ne osszák meg az ágyukat a kisbabájukkal. Korábban ebben az évben orvosok egy csoportja azt kérte, hogy tiltsák meg azokban az otthonokban a dohányzást, ahol gyermekek is vannak.

Az elmúlt 15 évben a dohányos várandós nők száma 30 százalékról 20-ra csökkent. A bölcsőhalál azonban azoknak a gyerekeknek az esetében, akiknek az anyja dohányzott, 1986-ban 57 százalék, 2003-ban pedig már 86 százalék volt.

A kockázat megnő

Ez a növekedés csökkenti a „Háton alvás kampány” sikerét, amelyet 1991-ben indítottak el, azt javasolva a szülőknek, hogy a kisbabákat a hátukra fektetve tegyék le aludni. A kampánynak köszönhetően Nagy-Britanniában csökkent a bölcsőhalálban elhunyt gyermekek száma. A bölcsőhalál kockázata jelentősen megnő, ha az anya a várandósság alatt és a szülés után is dohányzik. – A célunk az, hogy megvalósítsunk egy úgynevezett dohányzásmentes zónát a várandós nők és a gyermekek körül. El kellene érni, hogy a nők ne dohányozzanak a terhesség idején és a szülés után, ezért nem kellene engedni a dohányzást otthon. Így kevesebb gyermek halna meg bölcsőhalálban.

A brit egészségügyi minisztérium sajtószóvivője szerint tanulmányozni fogják a jelentést, és átgondolják, hogy milyen új ajánlásokat javaslatot tehetnek a témával kapcsolatban.

Daily Mail, Daniel Martin
Fordította: Nyemcsok Éva

Megugrott a fertőzöttek száma Észak-Macedóniában
Visszaállítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások egy részét, miután rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában.
Szövetségi szintű rendkívüli állapotot rendeltek el a norilszki olajbaleset miatt
A pénteki balesetben mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból, egyebek között az Ambarka és a Daldikan folyóba.
Bolsonaro egy tábornokot nevezett ki ügyvezető egészségügyi miniszternek
A brazil elnök elvárja a tábornoktól, hogy sokáig maradjon a minisztérium kormányrúdjánál.
Új gyanúsítottja van a Madeleine McCann-ügynek
A Scotland Yard szerda esti londoni bejelentése szerint nagy jelentőségű új nyomozati szálról van szó.
Június közepétől nem repülhetnek kínai utasszállítók az Egyesült Államokba
Az indoklás szerint Peking nem teszi lehetővé az amerikai légitársaságok kínai járatainak újraindítását.
A Mezőkövesd legyőzésével nyolcadszor a Honvédé a trófea (videó)
Az ünneplésről Szijjártó Péter is közzé tett egy videót közösségi oldalán.