Életstílus

2007.08.22. 16:19

A női vagyonőröknek az éles helyzetekben is helyt kell állni

Ez az a szakma, amelyben maximálisan jelen van a demokrácia és a nemek közti egyenlőség. A nők ugyanazokat a feladatokat végzik, ugyanolyan fizetésért, ugyanakkora rizikóval, de több türelemmel és empátiával.

Bobkó Anna

Kopaszra nyírt fej, zömök test, marcona kinézet – ilyen vagy hasonló férfi jelenik meg lelki szemeink előtt, ha a biztonsági őrökről hallunk. A mai emancipált világban azonban egyre több nőt is látni ezen a pályán.

Fiús lányok

S hogy mi ennek az oka: – Az izgalom, az adrenalin, hogy próbára tehetem magam – válaszol határozottan [namelink name="Takács Andrea"]. Lassan négy éve, hogy a fiatal nő e nem tipikusan női pályát választotta. – Eredetileg rendőr akartam lenni. Egészségügyi okok miatt azonban nem találtak alkalmasnak rá. Így lettem vagyonőr – emlékezik vissza Andrea, aki a „fiús lányok" tipikus megtestesítője. – A bátyám tíz évvel idősebb nálam. Ő vitt magával mindig mindenhova. Sokat voltam fiúk társaságában. Férfias sportokat űztem: kilenc évig kézilabdáztam, majd bokszoltam és kick-boxoltam. Megtanultam, hogyan tudom megvédeni magamat – mondja.
E tudására szerencsére még nem sokszor volt szüksége. Egy-két bolti tolvajt azonban már feltartóztatott.

Nem kell tanfolyam

Az országban 91 ezer vagyonőrt, Csongrád megyében 3 ezer 400 főt tartanak számon – jelenleg mintegy tíz százalékuk nő.
Míg korábban ahhoz, hogy valakiből személy- és vagyonőr lehessen, néhány hónapos tanfolyamot kellett elvégezni, addig 2008 januárjától csak a vizsgázni kell. Amennyiben megvan a szakképesítés, a rendőrségen lehet igazolványt igényelni. A kamarai tagság kötelező, a tagokat nyilvántartják és biztosítják számukra a folyamatosan fejlődő szakmai ismereteket is.

Kiszúrják a bolti szarkát

Andrea ugyanis egy áruházban dolgozik. Munkatársai férfiak, de még soha nem érte negatív kritika csak azért, mert nőként végzi ezt a munkát. Vannak olyan feladatok, melyeket inkább a fiúk csinálnak meg – ezeket Andrea keményebb dolgoknak nevezi. – A rendezvényeken minket nőket jobban kedvelnek. Az emberek bátrabban fordulnak hozzánk segítségért, így hoszteszfeladatokat is ellátunk – magyarázza. És azt is elárulja, miben különbözik egy női vagyonőr szakmájában az erősebbik nem képviselőitől: – Jobban kezeljük a konfliktusokat. A fiúk nem olyan türelmesek, mi nők azonban megpróbáljuk lebeszélni, megnyugtatni a problémás embereket. Az éles helyzetekben azonban, ugyanúgy helyt kell állnunk – mondja. Így ha esetleg pofonok repkednének Andrea körül, ő akkor sem futna el, szembenézne a „feladattal". És hogy miért előny még e szakma? Vagyonőri berkekben ismerik a „rossz arcokat". Andreát egyszer majdnem kizsebelték, ő azonban időben felismerte az ismerős tekintetet, és lebeszélte a férfit: „A saját zsebedben turkálj!"

Jó kommunikáció

– Irodaházakban, áruházakban szívesen alkalmaznak női vagyonőröket, hiszen ezeken a helyeken fontos a jó kommunikációs készség, a dekoratív külső is – mondja Német Ferenc, a Személyi, Vagyonvédelmi, Magánnyomozó Kamara országos szervezetének elnöke. – Ennél a szakmánál a demokrácia és az esélyegyenlőség maximálisan jelen van. A nőket nem kezelik másként: ugyanazt a munkát végzik, mint a férfiak, ugyanazért a fizetésért. Persze speciális területeken – mint például a szórakozóhelyeken – inkább férfiakat alkalmaznak, rendezvényeket azonban biztosítanak nők is – mondja. Kérdésünkre, fontos a testi adottság, vagy ötvenkilós, törékeny nőből is jó vagyonőr lehet-e, azt válaszolja: – A testalkat nem elsődleges szempont, bár sokan azt gondolják. Ehhez a szakmához három dolog elengedhetetlen: a szakszerűség, az egyenruha és a határozottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!