Életstílus

2015.02.08. 18:00

A szív intelligenciája: megmenthető a romokban álló házasság

Párkapcsolat - Megmenthető egy romokban álló házasság is azzal, ha a felek rájönnek: érzelmi intelligenciájuk nagyon eltér egymásétól, vagy éppen mindkettőjüknek alacsony. Ha belátják, hogy fejlődniük kell, és ehhez a megfelelő eszközöket választják és alkalmazzák, a párkapcsolat színes és érzelemdús lesz.

Balmaz Ágnes

˝– Ne haragudj, tévedtem, nem akartalak megbántani.˝ ˝Nem szeretem, ha mások előtt blamálsz, kérlek, ne csináld máskor.˝ ˝Bocsáss meg, kislányom, hogy kiabáltam veled, ideges voltam és fáradt. Nem akartam rosszat.˝ Ezek a mondatok egy fejlett érzelmi intelligenciával rendelkező nő vagy férfi, édesanya vagy édesapa szájából teljesen természetesnek hangzó mondatok. Viszont vannak, akiknek ez nem ösztönös. Az ő érzelmi intelligenciájukra ráfér a fejlesztés. ˝Mit tegyek, hogy a feleségem visszatérjen hozzám?˝– kérdezi egy fórumon András, akit megcsalt a felesége.

Házasság hete

Aki mélyebben szeretne a témába belelátni, február 11-én, szerdán 18 órától a TIK-ben hallhatja Uzsalyné Pécsi Rita előadását Érzelmi intelligencia a házasságban címmel.
Mielőtt válaszolnánk neki, kérdezzük meg a feleségét, Tímeát: ˝Soha nem dicsért meg, nem nézett már rám szerelmesen. Amikor baja volt, nem mondta el, mi bántja, főleg azt nem, ha én bántottam meg. És nem tudott bocsánatot kérni, inkább még ő kezdett duzzogni, amíg én nem nyitottam felé.˝ Andrásnak nem volt megfelelő szinten az érzelmi intelligenciája.

– Gyakran előfordul, hogy két olyan ember kerül össze, akinek az EQ-szintje között nagy szakadék tátong. Ekkor küzdelmes éveknek néznek elébe, mert az alacsonnyal rendelkező rá sem jön, hogy probléma van, de a másik szenved ettől. Ha viszont jó az együttműködés a pár tagjai között, akkor az erősebb érzelmi intelligenciával rendelkező mintát tud adni a másiknak, és a szeretet hasonlóvá tévő ereje által, játékos praktikákkal képes fejlődni érzelmileg a másik fél – mondta el [namelink name="Uzsalyné Pécsi Rita"] neveléskutató.

Illusztráció: Dreamstime

Illusztráció: Dreamstime
A ˝szív intelligenciája˝ viszonyulást jelent, vagyis azt, hogy az érzéseinkkel tudunk bánni, kordában tartani, kifejezni azokat. Magában foglalja többek között a kitartást, a szorgalmat, az egymásra hangolódást, együttműködést. A fejlődés a belátással kezdődik.

András eljutott erre a szintre, de azért kért külső segítséget, mert nem volt mintája, tapasztalása arról, mit tehet ebben a szituációban. Az „én már csak ilyen vagyok, nem változok" típusú belátás viszont kevés, akarni kell változni. Kreativitással és képzelőerővel, amely az akaraterőt is nagymértékben befolyásolja az érzelmeinket, úgy, mint a testünket, formában kell tartani, főleg a házasságban.

– Mivel az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez tapasztalás, érzelmek megélése szükséges, segíthet a művészet: például egy színdarab megnézése, majd a pár megbeszéli, melyikükből milyen érzelmet váltott ki. Vagy például mesék olvasása, hallgatása – vázolt fel fejlesztési lehetőséget a szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!