Életstílus

2010.10.07. 15:58

Amikor a munkások a nők után kiabálnak

Szeged - A lányok után kiabálás, fütyülés egy "megoldása" a férfiak kisebbségi érzésének leplezésére. A megalázó, zavarba ejtő megnyilvánulásokra a semleges női reakció a legjobb válasz.

Kovács Kriszta

– A Mérey utcában sétáltam valamelyik reggel. Néhány munkás a tetőn dolgozott, a "napindító megbeszéléskor" értem a sarokra, és rögtön felszisszentek. Az egyik hangosan megszólalt: "Nézzétek! Óóó, szerelmes vagyok!" – mondta a 28 éves Varga Kata. A szőke lány elárulta, legtöbbször úgy tesz, mintha nem látott, nem hallott volna semmit, csak megy tovább. Még sosem szólt vissza. – Néhány hete három munkás jött velem szemben a járdán, dolgozni mentek. Az egyik rámköszönt, és csak mosolygott. Nem volt helyes, de valahogy mégis aranyos volt, visszamosolyogtam. És az is előfordult, hogy egy-egy viccesebb mondaton én is nevettem. De sajnos ez a ritkább. A megalázó beszólások a jellemzők, amikor inkább csak megyek tovább – mondta a fiatal lány.

– Kutyasétáltatás közben szóltak oda egyszer, hogy "De szép ez a kiskutya! A gazdi is szereti a kolbászt?" Visszaszóltam, hogy "Meg anyád is!", úgy felbosszantottak – emlékezett vissza a 23 éves Brigitta a Dugonics téren. A fekete hajú egyetemista nem hiszi, hogy bármikor is sikerült így becsajoznia valakinek. Ő azonban nem szereti, ha kinevetik, ezért szólt vissza.

A férfiak csapatban vannak, biztonsági helyzetből kiabálnak és fütyülnek, hogy zavarba hozzák a lányokat. Illusztráció: internet

A férfiak csapatban vannak, biztonsági helyzetből kiabálnak és fütyülnek, hogy zavarba hozzák a lányokat. Illusztráció: internet
"Nem értem, hogy miért mániája ez mindegyiknek... Olyan, mintha benne lenne a szerződésükben, hogy kötelező a csajok után fütyülni" – írta felháborodva Karola az egyik legnagyobb közösségi portál üzenőfalán. Ő az egyik a 6882 felhasználóból, aki „lájkolta" az "Utálom, amikor munkásemberek fütyülnek utánam!!!" alkalmazást. „...és amikor a kukás emberek jönnek a házunk előtt! Kint ülök a kertünkben, erre folyton bámulnak, meg integetnek, meg beszólnak, hogy "Gyere, angyalom!", közben meg ott van az a hülye mosoly a képükön. Annyira ciki!" – írta lentebb Dóra. "Nagyon utálom. Undorító az ilyen viselkedés. Csak kellemetlen helyzetbe hoznak minket. Kiábrándító – szögezte le Dominika. "Hosszú hajam volt, és nem tudom, miért, de fütyültek nekem, én meg mély hangon "beanyáztam" nekik" – osztotta meg a többiekkel Ádám.

18+ A szövegben elhangzó csúnya szavak miatt a dal meghallgatása 18 éven felülieknek ajánlott! Forrás: YouTube
– Elég végigsétálni a Szőregi úton. Ott 10 perc alatt biztos lesz egy pasi, aki beszól, vagy dudál, és nem csak a kamionosok – magyarázta Kati, aki 10 percre lakik a megállótól, de már rutinosan viseli a fütyüléseket, úgy tesz, mintha nem történne semmi. – A Kárász utca is olyan, mintha kifutón sétálnál végig. Ülnek a pasik a padon meg a teraszokon, és mustrálják a csajokat. Aztán meg elismerően bólintanak, vagy nevetnek. Visszataszító – mondta a szőke copfos lány.

És ami mögötte van...

A legjobb, amit a nők ilyenkor tehetnek, hogy nem reagálnak a beszólásokra. Az az optimális, ha a nő semleges tud maradni – magyarázta dr. Almásy Kitti. A klinikai szakpszichológus szerint a nők reakciója attól függ, ki hogyan éli meg a nőiességét, és hogy milyen a szexuális élete – ettől függ tehát, hogy valaki zavarba jön, elpirul, vagy annyira felbosszantja mindez, hogy visszaszól. A szakember a nevetést is megfelelő reakciónak tartja, mert ebből az látszik, hogy a nő nem veszi magára a "beszólásokat", elégedett önmagával.

Van, amikor nem csoda, ha "beszólnak" a pasik... Forrás: YouTube
A "beszólogató" férfiak csapatban vannak (az mindegy, hogy az állványon dolgoznak, vagy egy teraszon ülnek), biztonsági helyzetből kiabálnak és fütyülnek, hogy zavarba hozzák a lányokat. Így élik meg a férfiasságukat, mert egyenrangú helyzetben (face to face) valószínűleg kisebbségi érzésük lenne az adott nővel szemben – mondta dr. Almásy Kitti. Mivel csapatban vannak, ezekkel a megnyilatkozássokkal a többi férfi előtt akarják bebizonyítani, hogy ők mennyire bátrak és határozottak, de valójában a már említett kisebbségi komplexus bújik meg a háttérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!