Életstílus

2009.12.18. 18:35

Ebéd - kétezer forintból

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes, változatos ebédet főzni egy négytagú családnak. Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathiasz Péter, a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterem séfje.

Nyemcsok Éva

Ragyogó napsütés, nyüzsgő piac, kétezer forint, egy fonott kosár és a magyar konyha ízeiben remekül eligazodó Mathiasz Péter séf – nos, ennyire volt szükségünk ahhoz, hogy újra megpróbáljunk kétezer forintból háromfogásos menüt főzni egy négytagú családnak. Séfünk azt mondja: a karácsony a nagy étkezések ideje, ezért ő valami könnyű, zöldséges ételsorra gondolt. A menüt azonban egyelőre nem árulta el nekünk.

Mars téri bevásárlókörutunkat ismét a nagycsarnokban kezdjük: a hús a legdrágább, azt vesszük meg először, a megmaradt pénzből pedig okosan gazdálkodunk majd. A libamellről gyorsan lemondunk: kilója több mint háromezer forint. A szomorú salátákra csak egy pillantást vetünk a zöldségesnél, s mivel a séf némi töprengés után azt javasolja: főzzünk disznóhúsból, megállunk a csarnok végén, az egyik hentesnél. 1250 forint a csontos karaj kilója – négy szeletet kérünk, 600 forintot fizetünk a szép húsért.

Ragyogó napsütés, nyüzsgő piac, kétezer forint, egy fonott kosár és a magyar konyha ízeiben remekül eligazodó Mathiasz Péter séf. Fotó: Karnok Csaba

Ragyogó napsütés, nyüzsgő piac, kétezer forint, egy fonott kosár és a magyar konyha ízeiben remekül eligazodó Mathiasz Péter séf. Fotó: Karnok Csaba
A bevásárlást kint, az árusok asztalai között folytatjuk, veszünk paradicsomot, 280 forintba kerül egy kiló. Kerül még a kosárba burgonya is. Az árus azt mondja: túl keveset veszünk, ha négy embernek főzünk, legalább négy kiló krumplira lesz szükség! Értjük a tréfát, de nem hagyjuk magunkat rábeszélni, csupán tíz darab burgonyára van szükségünk, és összesen kétezer forintot költhetünk. Mathiasz Péter végre elárulja a menüt: leves ezúttal nem lesz, viszont előételként salátát készít, majd grillezett sertéskarajt padlizsánnal csőben sütve, zöldségkörettel, végül pedig tökös rétest – hiszen úgyis sütőtökszezon van.

A salátát több helyen megnézzük, a 180 forintot drágálljuk egy fejért, de kaliforniai paprikát veszünk. Séfünk zsebében még lapul egy ezres és némi apró: eddig alig több mint 800 forintot költöttünk. Elégedetten ballagunk tovább, vásárolunk zöldhagymát, retket, sütőtököt – utóbbi 1,7 kilós, 80 forintot kérnek érte. A tojás árán kicsit elámulunk – 36 forint darabja! –, de erre most nincs szükségünk.

Majd megnézzük az ínycsiklandó házi sajtokat, végül trappista jellegűt választunk, az szépen fog pirulni a sütőben a húson. Megszámoljuk újra az aprót, a séf úgy dönt: megyünk még egy kört az asztalok között. Két kisebb padlizsán, egy fej saláta, néhány répa, egy szép karfiol kell még, a maradék negyven forintból pedig két almát veszünk, és kerül a kosárba egy csomag hatdarabos réteslap is.

Az árusok azt mondják: kétezer forintból nehéz négy embernek főzni. Valóban, nekünk is voltak kétségeink, de a bevásárlás végén kénytelenek vagyunk elismerni: egyáltalán nem ördöngösség, ha okosan állítjuk össze a menüt. A bevásárlókosár megtelt, jöhet a főzés – aminek eredményét megkóstolva újra meg kell állapítanunk: kis pénzből is lehet nagyon finomat főzni. A saláta pikáns, a hús a sajttal és a padlizsánnal ízletes, a tökös rétes pedig bekerült a kedvenc ételeink közé. Kell ennél több?

Balzsamecetes friss saláta

Hozzávalók: egy fej saláta, 30 dkg paradicsom, két csomó retek, egy kaliforniai paprika, egy csomag zöldhagyma, két alma, olívaolaj, balzsamecet, egy citrom, só, bors.

Balzsamecetes friss saláta

Balzsamecetes friss saláta.
Elkészítése: a salátát megmossuk, leveleire bontjuk, néhányat félreteszünk a tálaláshoz, a többit egy nagy tálba elcsipkedjük. Tetszés szerint kockára vagy hasábokra vágjuk a retket, a kaliforniai paprikát, a zöldhagymát, az almát, a paradicsomot, hozzáadjuk a salátához, ízesítjük pici sóval, megspricceljük olívaolajjal, balzsamecettel, ráfacsarjuk egy egész citrom levét, majd betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a salátaleveleket egy nagy tálra rakjuk, ráhalmozzuk a salátát, karikára vágott lila hagymával, citromkarikákkal díszítjük.

Grillezett sertéskaraj padlizsánnal csőben sütve, vajas burgonyával, karfiollal és répával

Hozzávalók: négy szelet csontos sertéskaraj, két kisebb padlizsán, 15 dkg házi trappista jellegű sajt, 10 darab burgonya, egy fej karfiol, 4 darab sárgarépa.

Grillezett sertéskaraj padlizsánnal csőben sütve

Grillezett sertéskaraj padlizsánnal csőben sütve.
Elkészítése: a húst kicsit megklopfoljuk, fűszerezzük, pici olajjal meglocsoljuk, és a hűtőben rövid ideig állni hagyjuk. Héjában megfőzzük a burgonyát, előfőzzük a répát és a karfiolt is. A padlizsánt megmossuk (nem pucoljuk meg!), felkarikázzuk, pici olajon meggrillezzük. Ha kész, sózzuk és borsozzuk. A húst elősütjük, a sütésből visszamaradt zsiradékot tepsibe öntjük, beletesszük a hússzeleteket, rátesszük a padlizsánkarikákat, a tetejére sajtot reszelünk, majd berakjuk a sütőbe. Addig sütjük, amíg a sajt rápirul a tetejére. Közben a burgonyát meghámozzuk, a karfiollal és a répával együtt vajon megfuttatjuk.

Tökös rétes

Hozzávalók: egy 6 darabos réteslapcsomag, 1,7 kg sütőtök, vaj, fahéj, porcukor, só.

Tökös rétes

Tökös rétes.
Elkészítése: a tököt megpucoljuk, lereszeljük, egy evőkanál cukorral, csipet fahéjjal és sóval lepároljuk. Egy tiszta konyharuhára három réteslapot rakunk egymásra, elsimítjuk, rákanalazzuk a lereszelt sütőtököt, eligazítjuk a fakanállal, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. A maradék három réteslappal ugyanígy járunk el. Vajjal kikent tepsibe tesszük a két rétest, olvasztott vajjal megkenjük a tetejét, előmelegített sütőben 180 fokon 5-10 percig sütjük. Tálaláskor fahéjjal, porcukorral hintjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!