Életstílus

2013.06.19. 15:31

Gyógynövények: mire jó a gyömbér?

A gyömbér közkedvelt fűszer, de talán kevésbé köztudott, hogy gyógyhatással is rendelkezik.

A kínaiak például már Kr. e 3000 körül bizonyítottan használták. Az ájurvédikus orvoslásban pedig a gyömbér, mint univerzális gyógyszer szerepel, amely erőteljesen melegítő hatású. Sőt, még a híres Káma Szútra is említést tesz róla.

Hol él: Eredetileg Dél-Ázsiában a trópusokon őshonos egyszikű, évelő növény. Ma már Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is termesztik.
Milyen drog készül belőle: A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a drogot.

Küllemi leírás: A gyökértörzs ujjasan elágazó, kb. 10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles. Színe belül sárgás, kívülről pedig vékony szürkés héj borítja. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb hatóanyag közvetlen a héj alatt található, ezért mindig csak vékonyan hámozzuk meg

Mit tartalmaz: Illóolajat, gyantát, gyantasavat, keményítőt, cukrot tartalmaz.

Mire alkalmazható?

Gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatású. Egyensúlyzavarok okozta rosszullétek (utazási betegség) és terhesség alatt fellépő hányinger esetén is alkalmazható. Megfázás és influenza kezelésére is hatásos, mivel gyulladáscsökkentő hatású. Ezen kívül felfúvódás elleni és görcsoldó hatással is rendelkezik. Külsőleg szájvizekhez használják.

Még mire alkalmazható?

Elsősorban fűszerként használják jellegzetes csípős, kesernyés aromája miatt. Számos távol-keleti receptben megtalálható. De süteményekhez is felhasználható, a mézeskalács és forralt bor fűszerkeverék nélkülözhetetlen összetevője.

Vágyfokozó hatása szintén ismert.

Címkék#életmód

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!