Életstílus

2009.08.08. 17:59

Sziget 2009: a citromsárga papucsra buknak a csajok

Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere. Véget ért a visszaszámlálás, hétfőtől vasárnapig a Hajógyári-sziget lesz a fesztiválbirodalom epicentruma. Elkészülni, vigyázz, Sziget 2009!

Gyöngyösi Balázs

Elérkezett az idő, hogy a pasik végre megtudják, idén mire buknak a csajok a Szigeten. Lássuk csak! Citromsárga tangapapucs, sötétkék susogós melegítő, piros kosaras mez. Póló szigorúan betűrve, a nadrág szára idétlenül felhajtogatva, csak a bal lábon, térdig. És az elmaradhatatlan Elvis-frizura.

Miután gyors egymásutánban negyvenháromszor néztem meg fesztivál történtének eddigi legütősebb reklámját, rájöttem, hogy aki az egyperces spot főszereplőjét utánozza, nem igazán lőhet mellé. A menő szöveg betanulása sem vehet igénybe egy-két óránál több időt.

„Hello, hello, hello, te, mi ez, ki ez a két csillagcsücsöri kisgádzsi?" – a felütés önmagáért beszél, kinyílik a dumaláda. Ezután hősünk a külföldi sztárfellépők nevének kiejtésére tesz egy-két igencsak mókás, satnya kísérletet, majd rájön, hogy valójában egyiket sem ismeri. A hasunkat fogjuk a röhögéstől, amikor azzal szembesülünk, hogy a Placebo „plészbu", a Prodigy „prodidzsáj", a Faith No More pedig „fátnómore" lesz egy szempillantás alatt.

„Nem megyek én a Szigetre, mert senkiháziak vannak, senkiháziak kezében van a popszakma" – így a kétségbeesett végszó. Hibátlan produkció. A látszólag negatív kampány pozitív hatása felbecsülhetetlen, saját magamon is azt vettem észre, régen vártam már ennyire, hogy egy hétig tomboljak a Hajógyárin.

A szigetelők közül biztos sokan elkészítették már az órarendjüket, de szerintem még többen vannak azok, akik nem tudják még, mikor hová menjenek, és a programdömpingben csak úgy sodródnak az árral. Az alábbi szubjektív összeállítás talán egyfajta iránytű is lehet a fesztiválon.

A mínusz egyedik napra is érdemes lesz kilátogatni, hiszen a 20. születésnapját ünneplő Tankcsapda egyedi díszlet és fénytechnika mellett koncertezik, a nulladik napon pedig a Rock Against Racism keretein belül tíz órán keresztül őrjönghetünk a fajgyűlölet elleni küzdelem mellé állva. Ha bírjuk szuflával. Hétfőn és kedden tehát pofonegyszerű a kotta, szerdától vasárnapig viszont könnyen elveszhetünk a kavalkádban.

Melyik ujjamat harapjam meg? Mert a délutáni, koraesti órákat könnyedén kitölthetem, de este fél tízkor, egy időben érkezik a nagyszínpadra Lilly Allen, a rockszínpadra pedig a Kispál és Borz. Az Alright, Still lemez után az It’s Not Me, It’s You is annyira magával ragadó, hogy a polgárpukkasztó, trendkívüli Allen kisasszonyra teszem a voksomat, Lovasiékat pedig megnézem majd augusztus végén a SZIN-en, ezzel próbálom nyugtatni magam.

Egy biztos, fél ötkor a nagyszínpadnál kezdek, fellép a Novuelle Vague. Új hullám – ezt jelenti a nevük, francia duó. Stílusok találkozása, zenei időutazás, a francia musical világával. Ezután hét előtt tíz perccel a Budapest Jazz Club következik és Oláh Tzumo Árpád az Electronic Dreams-szel. Ne hagyjuk ki. Ezután békés italozás valamelyik pultnál, és helyfoglalás az ötödik-tizedik sor körül Lilly Allen tiszteletére. Előre szólok, minden nap ajánlott a Burn Party Arénában levezetni a feszültséget, Pete Tong korongjai a célnak tökéletesen meg is felelnek erre a napra. Napközben póker, szumó, gombfoci, vizesember fotófal.

A hatékony regenerálódás után a csütörtöki napunk érdemi része csakis Vad Katalinnal, alias Michelle Wilddal kezdődhet. A Magic Mirror sátorban a művésznő az erotika világába kalauzol, elvileg csak elméleti, de bizakodunk benne, hogy gyakorlati szinten is. Este fél tíztől a nagyszínpadon a Fatboy Slim, nem is kétséges, ott a helyünk. De mit csináljunk addig? Hogy fejlesszük a szociális érzékenységünket, látogassunk el a mozgássérültek interaktív standjára, az Ability Parkba!

Utána jöhet egy kis kultúra a Múzeumi Negyedben. Negyed hétkor a világzenei nagyszínpadon Palya Bea bűvöl el, kihagyhatatlan. Az Afro-Latin színpadon kóstoljunk bele fél kilenc felé az Agbeko Cultural Group produkciójába, ütős hangszerekben, legfőképpen doboknak nem lesz hiány. Még időben ruccanjunk vissza a Fatboy Slimre, utána borozunk. Zárás a Burnben, fél kettőtől a méltán népszerű Armin van Buurennel.

„Are you gonna be my girl?" - a napnál is világosabb, hogy a pénteket a Jettel avatjuk fel, már ami a zenei programot illeti. Szolid pálinkázás után az MR2-WAN2 színpadon a Vad Fruttik adhat némi motivációt, utána következhet az Anima Sound System, csakis az íze kedvéért. Mindezek előtt látogassunk el a Hungarikum Faluba, a Himnuszba belesült Király Lindát idézve: „Hát magyarok vagyunk, nem?". De. Fél tíz, Prodigy, nincs apelláta. Egytől Grroverider a Burnben. Ezen a napon se fogunk unatkozni.

Sűrű lesz a program a hétvégén, lássuk, mi az, ami kihagyhatatlan! Szombatra a Placebo, vasárnapra a Faith No More a kötelező házi feladat. Érdemes lesz odafigyelni a derék lemezlovasokra is, a Burnben vasárnapra virradóra Eric Prydz, hétfő hajnalban Paul Oakenfold húzza a talpalávalót. Ott a helyed, őrületes buli lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!