Életstílus

2009.12.21. 18:45

Tanácsok, ha még nem vette meg a karácsonyfát

Az ünnepek közeledésével nemcsak az ajándékokon, hanem azon is el kell gondolkodnunk, milyen karácsonyfát válasszunk.

Nagykutasi Viktor

A bőséges választéknak köszönhetően választásunknak a lakásunk mérete, no meg pénztárcánk szab határt.

Élő vagy mű, földlabdás vagy vágott? Ezek az alapkérdések. A nyolcvanas évekig csak a közönséges luc (apró, szép zöld tűlevelű fenyő) volt az elterjedt. Ez a legolcsóbb, de a meleg szobában hamar leveti lombját. A sokak által kedvelt feketefenyő (egyenletes ritka ágú, terebélyes, hosszú tűjű fajta) elsősorban gömb alakú, nagyméretű díszekkel a legmutatósabb.

Aztán a még megfizethető, de már tartós lombú duglász, mely közepes tüskéjű, enyhén felfelé álló ágú, sűrű, narancsos illatú fenyő. Sokan az illatát kedvelik, talán a sűrű ágai miatt nehezen díszíthetpő.

A mindenki által régóta ismert, kékes tüskéjű ezüstfenyő a következő. A kékeszöld, körkörös tüskéjű, általában terebélyes, de rajzos fenyő már önmagában is mutatós, csak díszítéskor a bökos tüskéire kell vigyázni, melyeket viszonylag hosszú ideig megtart.

Talán a legszebb formájú és tüskeszerkezetű fenyők a jegenyefélék: koreai, nordmann és a kaukázusi fajtáit árusítják. E fák a kertben szoliterként is megállják a helyüket, élénkzöld tüskéjük a fonákjukon két ezüstös csíkkal nagyon dekoratív. Nem hullajtják le a tüskéjüket, hiszen ezek rászáradnak az ágakra.

Hasznos tipp

Ha a vágott fát úgy tesszük az állványba, hogy alulról vizet is tud felszívni, amelyet folyamatosan pótolunk egy tálkából, akkor biztosan sokáig gyönyörködhetünk a fenyőből lett karácsonyfánkban.

Címkék#karácsony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!