Életstílus

2015.02.23. 20:03

Tusolás után nem ajánlott a szolárium

Bőrgyógyászat - A nagyobb edzőtermekben ma már szoláriumozásra is van lehetőség. Szegeden átlagosan 2-300 forintot kérnek el a konditermekben lévő szolgáltatásért, a bőrgyógyász szerint azonban ezek használatához nem árt bizonyos szabályokat betartanunk.

Pavló Péter

A tavasz közeledtével egyre többen szeretnének formába jönni, ezért nemcsak a konditermekben, a szoláriumokban is nő a forgalom. A kettőt sokan összevonják, ma már ugyanis az edzőtermekben is lehetőség van a barnulásra, a szakemberek szerint azonban mindezzel érdemes óvatosan bánni.

– Hetente többször is eljárok edzeni, de szoláriumba csak havonta maximum 1-2 alkalommal. Olyankor azonban kifejezetten jó, hogy a kettő egy helyen van, és nem kell máshova elmenni a barnulás miatt. Mindig edzés után vettem igénybe ezt a szolgáltatást, mert így sokkal kényelmesebben és komfortosabban érzem magam, mint ha fordított sorrendben csinálná az ember, tusolni pedig otthon szoktam. Alapvetően nem szeretek szoláriumozni, de ha valaki edz, és látni akarja az eredményt, akkor mindenképp barnuljon picit, a barna szín ugyanis jobban kihozza a tónusokat, így jobban látja az illető az eredményét, ezzel pedig tovább motiválhatja magát – osztja meg tapasztalatait a 25 éves, aktívan sportoló [namelink name="Zsingor Tünde"], aki saját eredményeivel igyekszik barátait, ismerőseit is motiválni. Tünde mellett a bőrgyógyász is úgy látja, ha már mindenképpen szoláriumozni akar valaki, azt inkább tusolás előtt tegye meg.

– Tél után mindenki gyorsan szeretne új külsőt kölcsönözni magának, ezért a legfontosabb, amit ilyenkor be kell tartani, az a fokozatosság elve. A napon sokkal egészségesebb a barnulás, mint a szoláriumban, utóbbit 1-2 percnél tovább egyhuzamban nem is ajánlanám senkinek. Ha a szoláriumozás előtt letusolunk, azzal lemossuk a bőr természetes védőrétegét is – mondja [namelink name="dr. Kohán József"] bőrgyógyász. A szakember szerint a verejtékkel szerzett barnaság sokkal stabilabb, és tovább is tart, ezért inkább a napozást ajánlja a barnulni vágyók figyelmébe.

A képen látható fekvő szolárium helyett inkább állót használjunk. Fotó: Dreamstime

A képen látható fekvő szolárium helyett inkább állót használjunk. Fotó: Dreamstime
– Mivel minden helyen egyedileg határozzák meg a szolárium használatának szabályait, így könnyen elképzelhető, hogy van, ahol csak az edzés utáni tisztálkodás után lehet ezt a szolgáltatást igénybe venni. A gépeket azonban bőrkárosító fertőtlenítő szerekkel kezelhetik, így ha valaki mindenképpen szeretne így barnulni, inkább álló szoláriumban tegye ezt – hangsúlyozza a bőrgyógyász.

A szoláriumgépek ma már igyekeznek kiszűrni az ibolyántúli sugárzás UV-B tartományát, ami a közvetlen fénykárosodást okozza. Nem árt azonban tudni, hogy a gépek által sugárzott UV-A tartomány a kisebb hullámhossznak köszönhetően a mélyebb szövetekbe is le tud jutni, ennek hatásait pedig a melanóma szempontjából sokkal fontosabbnak tartják a szakemberek.

Károsabb, mint eddig tudtuk

Az amerikai Yale Egyetem nemrég publikált kutatási eredménye szerint a szoláriumozás és a napozás hatása az eddig ismertnél jóval károsabb lehet. A szakemberek szerint a bőr, a szőrzet és a szem színét meghatározó melanin nevű festékanyagban végbemenő kémiai reakciók miatt még a napozás után három-négy órával is tart a potenciálisan rákkeltő DNS-károsodás. A kutatókat meglepte az eredmény, eddig ugyanis úgy tudták, hogy a pigment az UV sugarak egy részének elnyelésével védelmező szerepet tölt be. A szakemberek szerint azonban az eredmények ismeretében kifejleszthetők lesznek olyan fényvédő szerek, amelyek kiküszöbölik az effajta károsodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!