Érettségi

2012.05.10. 23:23

Német érettségi feladatok és megoldások 2012: egy ideig írtuk, ˝tudtuk˝...

Pénteken a német érettségi napja van. Vége a vizsgának, a feladatlap első két részének megoldását fogyasszák egészséggel.

Delmagyar.hu

Korábbi cikkek a német érettségikről:

Korábbi cikkek a német érettségikről:

Die Dinos kommen! Du bist tot! Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packungsbeilage und fragen Sie Ihren Arzt oder Apotheker! – néhány tételmondat, amit mindenki tud, de még kevés ahhoz, hogy leérettségizzünk. A tételek már megvannak, szokás szerint nagyítható méretben letölthetők. Amíg bíbelődnek velünk hallgassák a német könnyűzenei ipar – jelentsen ez bármit is – gigászát!

Die Fantastischen Vier - MfG

Nena - Neun und neunzig Luftballons (original)

Die Toten Hosen - Bayern
A vizsgának az első két részét az olvasott szöveg értését és a nyelvhelyességet mertük megoldani. A hallás utáni részhez a cd-lemezt megint nem adhatta ide a Ságvári-gimnázium - külön köszönet ismét az együttműködésért - az íráskészség meg... Ahhoz a kocagermánság kevés...

























Korábban írtuk:
A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mind emelt, mind középszinten négy részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, a szóbeli vizsgáé 15 perc. A vizsga során az alábbi négy készséget értékelik:

Olvasott szöveg értése
A vizsga célja annak mérése, hogy a vizsgázó képes-e a mindennapi életben előforduló, különböző fajtájú autentikus szövegeket önállóan elolvasni, és az olvasási céloknak megfelelő mélységben megérteni. A vizsgafeladatok megoldásához a vizsgázónak képesnek kell lennie az értési céloknak megfelelő stratégiák alkalmazására is.

Nyelvhelyesség
A vizsga célja annak mérése, hogy a vizsgázó rendelkezik-e azokkal a lexikai, grammatikai, szemantikai és pragmatikai ismeretekkel, amelyek képessé teszik az önálló kommunikációra.

Hallott szöveg értése
A vizsga célja annak mérése, hogy a vizsgázó képes-e megérteni az adott nyelvterületen általánosan elfogadott nyelvhasználattól nem vagy csak kissé eltérő anyanyelvi beszédet az értési céloknak megfelelően. A vizsgafeladatok megoldásához a vizsgázónak képesnek kell lennie az értési céloknak megfelelő stratégiák alkalmazására is.

Íráskészség
A vizsga célja annak mérése, hogy a vizsgázó képes-e magát az adott szinten idegen nyelven írásban kifejezni, illetve írásbeli feladatokat végrehajtani különböző kommunikációs célok megvalósítása érdekében.

Középszinten a vizsga időtartama 180 perc. Az "olvasott szöveg értése" részre 60 perce, a "nyelvhelyesség" feladat megoldására 30 perce van a vizsgázónak. A szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése", majd az "íráskészség" feladatsor következik, ez utóbbira 60 perc jár.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc.

A vizsgán a már felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek a középszinten is említett sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészséget mérő vizsgán a feladatok megoldásához mindkét szinten lehet nyomtatott szótárt használni (a többi vizsgarésznél viszont nem használható segédeszköz).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!