Érettségi

2013.05.15. 16:52

Fizika érettségi feladatok 2013: van holdja a Merkúrnak?

A fizika érettségivel folytatódik csütörtök délelőtt a 2013. májusi írásbeli érettségi szezon. Tudja, milyen huzalból kell elkészíteni egy 230 V-os hálózatról működő hősugárzó fűtőszálát? Feladatsor, megoldásokkal!

Delmagyar.hu

Íme a feladatsor, a megoldásainkkal!

















Korábban írtuk:
A tavalyi fizikai érettségi feladatsorban az első kérdés zárt erőrendszerre vonatkozott ("Mit mutat a mérleg, ha egy súlyemelő súlyt emel rajta állva?"), majd prizmás fénytani kérdés és egy párolgással kapcsolatos hőtani kérdés következett.

Ezután egy lemezre ható forgatónyomatékokon kellett gondolkodni, majd arra a kérdésre válaszolni, hogy miért éreznek súlytalanságot az űrhajósok a Föld körül keringő űrhajóban. A grafén vastagságáról, majd a Kelvin-Celsius átszámításról, centripetális erőről, lézerteljesítményről, fénypolarizációról szólt kérdés. A 11. kérdés áramkörök teljesítményének összehasonlítása volt, majd egy dinamikai kérdés következett. Van-e anyag, amely a melegítés hatására összehúzódik? - szólt a 13. kérdés.

A következő feladatban egy mágneses erőtérbe került töltésről szóló állítások között kellett választani, majd a gáz állapotváltozásról következett feladat. A 17. kérdés a gyűjtőlencse képalkotásáról, a 18. az atomerőmű hűtővizéről, a 19. elemi részecskékről szólt. Végül a 20. kérdés így szólt: A Merkúron vagy a Vénbuszon van-e több meteorbecsapódási kráter?

A második részben az első számítási feladat mechanikai példa volt, ahol menetidőt, sebességet kellett számolni. A második feladatban atommagok felezési idejét kellett kiértékelni, a harmadikban pedig a Napból származó fotonokkal kellett számolni. Végül pedig egy egyenáramú csengő működését kellett leírni.

120 perc van a középszintű fizika érettségire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!