831 játékost neveztek

2022.11.20. 13:34

Vb-2022: Angliából válogatták be a legtöbb játékost a válogatottakba

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS gyűjtése szerint a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra az angol bajnokság, illetve a spanyol FC Barcelona delegálja a legtöbb játékost. Előbbi százhatvannégyet, utóbbi tizenhetet.

B.D.

Kylian Mbapppé viseli majd a francia válogatottban az ikonikus 10-es számú mezt avilágbajnokságon.

Fotó: Török Attila/MW

Az MTI által szemlézett dokumentum szerint Angliából 164, Spanyolországból 87, Németországból 81, Olaszországból 68, Franciaországból 57, az Egyesült Államokból 36, Szaúd-Arábiából 35, Katarból 33 futballistát válogattak be a nemzeti együttesekbe.

A vb-résztvevő csapatokba az FC Barcelona adja a legtöbb játékost, méghozzá 17-et. 

Korábban egyetlen klub sem delegált még ennyi játékost a labdarúgó világbajnokságok történetében egy tornára. A spanyol bajnokság jelenlegi listavezetőjét a Bayern München és a Manchester City követi 16-16 játékossal, a további sorrend: al-Szadd (15), Manchester United (14), Real Madrid (13), Chelsea, Atlético Madrid, al-Hilal (12-12).

A korábban a legkiválóbbak közül Puskás Ferenc, Pelé és Diego Maradona által is viselt 10-es számú mezben szerepel majd Katarban a Real Madrid három játékosa is. 

Marco Asensio a spanyol, Eden Hazard a belga, Luka Modric pedig a horvát válogatottban fut ki a gyepre ezzel a számmal a hátán. Ugyancsak hárman vannak "tizedesek" a Paris Saint-Germainból: Kylian Mbappé a francia, Lionel Messi az argentin, Neymar pedig a brazil nemzeti együttesben ölti magára ezt a mezt.

Négy olyan játékos akad, akinek a katari az ötödik világbajnoksága: Messi és a portugál Cristiano Ronaldo mellett két mexikói, Andrés Guardado és Guillermo Ochoa büszkélkedhet ugyanilyen adattal. A csúcstornák történetében korábban együttesen is csak négyen szerepeltek öt vébén: Gianluigi Buffon (Olaszország), Lothar Matthäus (Németország), Antonio Carbajal és Rafael Márquez (mindkettő Mexikó).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!