Gazdaság

2009.02.26. 18:37

Parragh László: fáziskésésben van a kormány

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint fáziskésésben van a kormány, mert helyes irányban tesz ugyan lépéseket a gazdaság átalakítására, de későn és kevés mértékben.

Parragh László erről a 100 legnagyobb vállalkozásról készített, úgynevezett TOP 100-as kiadvány bemutatóján beszélt csütörtökön Budapesten. A rendezvényen felszólalt az adóhatóság elnöke is, aki azt mondta, hogy az APEH a válság ellenére sem lazíthat tevékenységén.

A kamara, ahogy korábban, továbbra is adócsökkentést szorgalmaz, mert ezzel erősödhetne az ország versenyképessége. Emellett szükség van a GDP legalább 3-4 százalékát kitevő gazdasági pályamódosításra, amelynek alapja az állami kiadások csökkentése, és természetesen továbbra is tartani kell a hiánycélt - hangsúlyozta Parragh László. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a válság még tart, és folyamatosan romlanak a különböző adatok: egyre nagyobb gazdasági visszaesést várnak például erre az évre, rosszabbak lettek az ipari és az exportadatok is. Emellett egyre több a munkanélküli, akikről az államnak kell gondoskodni.

Az államnak lépnie kell minél hamarabb - mondta a kamara elnöke, aki arra kérte a rendezvényen résztvevő pénzügyminisztert, hogy a kormány határozottabban nyúljon az egyes folyamatokhoz. Szorgalmazta az ország modernizálását is gazdasági szempontból, már most, a válság idején: ha ez most nem teszik meg ugyanis, később nehezebb lesz új piacokat keresni - érvelt.

Parragh László szerint szükség van a hatósági ellenőrzés újragondolására is. Szerinte most az APEH-nek nem elsősorban a bírságolásra kellene összpontosítania, hanem arra, hogy segítse a vállalkozásokat.

A rendezvényen felszólalt az APEH elnöke, aki azt mondta, hogy az adóhivatal válság idején sem lazíthat tevékenységén, mert ezzel felborulna a rend, és előretörhetne a szürke- illetve feketegazdaság. Mindez közvetve a vállalkozásoknak is károkat okozna - magyarázta. Szikora János úgy fogalmazott, hogy az APEH munkájában a következetesség a fontos, nem a szigorítás. A tervek között említette, hogy július elsejétől megteremtik az úgynevezett telebank szolgáltatásokhoz hasonlóan a telefonos ügyintézés lehetőségét, valamint idén megkezdik a kirendeltség-hálózat bővítését is.

A friss TOP 100-as kiadvány szerint 2007-ben a MOL végzett az élen, második helyen pedig az AUDI Hungária Motor Kft. áll az értékesítésből származó nettó árbevétel alapján. A harmadik helyezett nem járult hozzá, hogy megnevezzék. Negyedik az E-ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt., az ötödik helyen álló cég ugyancsak nem járult hozzá neve és eredményei közléséhez. A TOP 50-ben benne van a Magyar Suzuki Zrt., a Magyar Posta, a MÁV, a Szerencsejáték Zrt. és a Strabag Építő Zrt. is - derül ki az APEH és az MKIK közös kiadványából.

Parragh László az érintett cégek tevékenységéről elmondta: a társaságok adják a hazai export körülbelül 56 százalékát. Az egy foglalkoztatottra jutó nettó árbevétel csaknem négyszer több ezeknél a többi céghez képest. 8, 7 millió forintnyi tőke esik egy főre náluk, szemben a nemzetgazdaságban jellemző 5, 2 millió forinttal. A külföldi tőke jelenléte a TOP 100-as cégeknél továbbra is 52 százalékos. Főleg Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Észak-Magyarországon meghatározóak ezek a cégek - a válság éppen ezeket a régiókat sújtotta először, de munkát találni is itt tudnak könnyebben elvileg az elbocsátottak.

Ezek is érdekelhetik