Gazdaság

2013.05.09. 19:50

Szász Károly: a PSZÁF a jegybankon belül is jól működhet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint a felügyelet az MNB-n belül is jól működhet.

Szász Károly egy csütörtöki pécsi sajtótájékoztatón a jegybank és a PSZÁF esetleges integrációjával kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta: a jó működéshez az szükséges, hogy az integrált szervezeten belül is viszonylag jól elkülönülten, átlátható módon megmaradjanak és működjenek azok a funkciók, amelyek a felügyeletben és a jegybankban is megvannak.

"Ha ez a lépés javítja a jelenleg is jó minőségű munkát, örülök, ha ilyen lépés történik" - jegyezte meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke május 2-i dátummal küldte meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének a jegybank honlapján is megjelent vitaanyagot, amelyben a PSZÁF integrálását és a makroprudenciális keretrendszer megerősítését javasolják.

Az MNB az anyagban úgy fogalmaz: a nemzetközi gyakorlat és a hazai tapasztalatok alapján indokolt, hogy az MNB legyen a makroprudenciális politika elsődleges felelőse. A feladatok ellátásához szükséges, hogy az MNB kellően széles körű és jól elhatárolt szabályozó eszközöket kapjon. Ugyancsak indokolt, hogy a tágabb értelemben vett pénzügyi stabilitási felelősségek és eszközök az MNB alatt kerüljenek összevonásra - írják. A jegybank indokoltnak tartja azt is, hogy a PSZÁF által gyakorolt egyedi intézményi felügyeleti tevékenység is kerüljön a jegybankhoz, és álláspontja szerint a PSZÁF fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti valamint tőke- és biztosításfelügyeleti funkciói is integrálhatóak a jegybankba. A piacfelügyelet különálló szervezetben való ellátása ugyanakkor megfontolandó lehet a vitaanyag szerint.

Címkék#PSZÁF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!