Együttműködés

2023.11.06. 23:23

Magyarország támogatja a fegyelmezettebb költségvetési politikát az Európai Unióban

A magyar kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, és támogatja azokat a törekvéseket, amelyek uniós szinten is fegyelmezettebb gazdálkodást céloznak - jelentette ki Varga Mihály, miután videómegbeszélést folytatott Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszterrel az uniós gazdasági kormányzás reformjáról a Pénzügyminisztérium hétfői közleménye szerint.

MW

Forrás: Facebook / Varga Mihály

Fotó: Kiss András Kristóf

A tárcavezető hangsúlyozta: a spanyol uniós soros elnökség a magyar érdekeknek megfelelően módosította a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, amelyet így előzetesen Magyarország is támogat - áll a közleményben.

A járvány és a háborús válság hatására Európa-szerte jelentősen megemelkedtek a költségvetési hiányok és adósságszintek, amelyeknek csökkentése érdekében az uniós szabályozás reformjára van szükség - emlékeztetett Varga Mihály.

A tárgyalások során magyar részről egyetértettünk az egyensúlyi mutatók javításával, azonban következetesen elutasítottuk az Európai Bizottság túlzott jogkörökkel való felruházását a tagállamok költségvetésének meghatározásában

 - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Hozzátette: a spanyol elnökség a folyamatok felgyorsítása érdekében jelentősen változtatott az eredeti bizottsági javaslaton, és egy tervezetet készített elő, amely a Bizottság befolyását csökkenti, a tagállamokét pedig növeli a gazdasági kormányzásban. Az új tervezet szintén figyelembe veszi azt a Magyarország által is kért módosítást, amely szerint a védelmi többletkiadásokat vegyék figyelembe a maastrichti hiányszint értékelésekor - írta a PM.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában