online koncertek

2021.04.30. 14:35

Megjelentek a Raktárplusz sorozat első felvételei

Online elérhetővé vált az NKA-koncertek az A38 hajón (Raktárplusz) sorozat. A felvételeket a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) tavalyi pályázatának keretében rögzítették.

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma a magyar előadók és zenekarok támogatására 2020 decemberében hirdetett pályázatot közönség nélküli koncertek megvalósítására. A koronavírus-járvány a könnyűzenei szektort sem kímélte; a 180 millió forint keretösszegű támogatás a magyar előadók és zenekarok hosszú ideje tartó bevételkieséséből származó nehézségeket kívánta enyhíteni – áll a Petőfi Irodalmi Ügynökség kommunikációs igazgatósága közleményében.

A pályázók az elnyert támogatás legalább 90 százalékát előadói tiszteletdíjra és/vagy szerzői jogdíjra fordíthatták. A kommüniké kiemeli: a pályázati konstrukció megteremtette a zenekarok további működéséhez szükséges feltételeket oly módon, hogy mindeközben

az élő zenét hosszú ideje nélkülöző közönséget is koncertélményhez juttatta.

A könnyűzenei kategóriába tartozó zenekarok és előadók fellépéseinek az A38 hajó adott otthont. A koncertek regisztráció nélkül megtekinthetők az NKA-koncertek az A38 hajón YouTube csatornáján és weboldalán. Mint írták, a csaknem hatvan órát felölelő koncertsorozattal olyan új tartalmi struktúra született, ami bár nem pótolja az élő előadások varázsát, reagál az utóbbi évben megváltozott kultúrafogyasztási szokásokra.

– A visszajelzések alapján ez egy elég sikeres projekt volt.

A Raktárplusz nem pusztán segély volt, hanem egy nagyszerű lehetőség,

amivel támogattunk zenészeket ebben a vészterhes időszakban – idézte a közlemény Póka Egont, az NKA Könnyűzene Kollégiuma akkori vezetőjét.

Az NKA-koncertek az A38 hajón (Raktárplusz) sorozatban 59 magyar zenekar felvételeit láthatja a közönség.

A közzététel első ütemében az alábbi tíz zenekar koncertjei láthatóak: Anima Sound System, ék, Peet Project, Ruby Harlem, Belmondo, Fugato Orchestra, Góbé, Kállay Saunders, Pontiac és Omen.

A közlemény idézi a Belmondo zenekart, amely szerint ebben a drámai helyzetben egy-egy ilyen lehetőség az életben maradást jelentheti az előadók számára.

– Hálásak vagyunk, hogy újból koncertműsorra készülhettünk és hogy fennmarad a zenekar után ebből a nehéz időszakból egy igazi kordokumentum.

A Fugato Orchestra azt hangsúlyozta, hogy az A38 olyan ikonikus helyszín, amely minden zenekar életében fontos mérföldkő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!