Rendezvénysorozat

2023.04.15. 17:34

Megkezdődött a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitórendezvénye

Megkezdődött a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitórendezvénye Budapesten szombaton, ennek keretében több helyszínen számos programmal, artistaprodukcióval, koncertekkel, utcaszínházi performanszokkal várják az érdeklődőket.

Kerékpáros huszárok a 10. Színházi Olimpia hivatalos megnyitóján a Nemzeti Színház előtt 2023. április 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Duna-parton, a Nemzeti Színháznál felvonták a rendezvény zászlaját. Az ünnepségen a rendezvénysorozat művészeti vezetője, a teátrum vezérigazgatója elmondta: négyéves előkésztő munka eredményeként kezdődhet most meg a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia. 

"Álmom és sokunk álma valósul meg mostantól" 

- hangoztatta Vidnyánszky Attila. 

VIDNYÁNSZKY Attila
Vidnyánszky Attila, a rendezvénysorozat művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a 10. Színházi Olimpia hivatalos megnyitóján a Nemzeti Színház előtt 2023. április 15-én
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Beszédében köszönetét fejezte ki mindenkinek, akik az esemény létrejöttét segítették: a színházi olimpia szervezőbizottságának a szervezés jogának elnyeréséért, a kormánynak a támogatásért és személyesen a miniszterelnöknek a segítségért. Elmondása szerint partnerként több mint 100 intézmény valósítja meg együtt ezt az álmot. 

Kiemelte: 

céljuk az volt, hogy az esemény ne csak egy szűk színházi elit ünnepe legyen. 

A nyitórendezvény estig tartó programjában közreműködnek a Pénzügyőr Zenekar, Berecz András, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti intézet hallgatói, a Martonvásári Szent László Huszár Egyesület és a Fehérvári Huszárok. Az eseményen fellép az SZFE zenekara, Dánielfy és Földes László Hobo. Utcaszínházi produkciók láthatók, a Déryné Társulat tagjai pedig a Karzat Színház interaktív óriás társasával várják az érdeklődőket. 

BERECZ András
Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó a 10. Színházi Olimpia hivatalos megnyitóján a Nemzeti Színház előtt 2023. április 15-én
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A Somlay Artúr sétányon 18 óra 30 perckor elindul a Nemzeti Színház felé a 10. Színházi Olimpia központi jelképének választott bárka: a 25 méter hosszú bárka-installáció fedélzetén a fesztivál három hónapos, országos programsorozatának társszervező színházai és fesztiváljai képviseltetik magukat. 

Az esti megnyitón Vidnyánszky Attila mellett beszédet mond Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának alapító elnöke. 

Fellép Szarka Tamás és zenekara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Bagossy Brothers Company és a Hiperkarma. 

A Duna-korzón 19 óráig számos külföldi társulat utcaszínházi produkciója látható. Az utcaszínházi felvonuláshoz nyolc magyar társulat is csatlakozik. 

A Fővárosi Nagycirkusz Belgrád rakpartról induló Átmentem című eseményén 16 óra 30 perckor Ifjabb Simet László artistaművész kötélen egyensúlyozva kel át a Duna felett. Az esemény a Danubia Zenekar programjával kezdődött meg. 

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpián 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg. 

A különleges előadások, színházi, tánc-, báb-, gyermek- és ifjúsági fesztiválok, amatőr- és diákszínjátszó találkozók, kiállítások és szakmai programok szerte az országban zajlanak. 

Láthatók lesznek előadások Olaszországból, Németországból, Svájcból és Angliából, műsorra tűzik dél-afrikai köztársasági, kínai, japán és mexikói társulatok produkcióit is. 

A színházi olimpiához több mint 20 fesztivál csatlakozott, közöttük az idén jubiláló VéNégy Fesztivál, a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, a Karinthy Színház Mesemondó Fesztiválja és a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színház szervezésében, amely az olimpia központi eseménye.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában