Beharangozó

2023.06.29. 22:21

Szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját a csíksomlyói hegynyeregben

Szombaton tartják a csíksomlyói hegynyeregben az Ezer Székely Leány Napját, amelynek célja a székely népviselet népszerűsítése, a hagyományok őrzése.

MW

Résztvevők az ezer székely leány napja rendezvényen az erdélyi Csíkszeredához tartozó csíksomlyói hegynyeregben 2022. július 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A szervezők közleménye szerint a Székelyföld számos településének lakosságát megmozgató Ezer Székely Leány Napja a tömbmagyar térség egyik legfontosabb közösségi rendezvényévé nőtte ki magát. 

Az amatőr néptáncegyüttesek tagjai többnyire szekereken vonulnak Csíkszeredába, és onnan a csíksomlyói hegynyeregbe. 

A közleményben idézik Korodi Attila csíkszeredai polgármestert, aki a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta:

 az Ezer Székely Leány Napja azon ünnepnapok egyike, amikor a székelyek viseletüket magunkra öltve élhetik meg nemzeti identitásukat, önazonosságukat, büszkén tekinthetnek vissza őseik hagyatékára. 

Arra buzdította a város lakóit, hogy öltözzenek népviseletbe és vegyenek részt a rendezvényen. 

Az ünnepre hangolódás már pénteken, június 30-án elkezdődik a Székely Népviselet Napjával, amikor sokan népviseletben mennek dolgozni, ügyeiket intézni, bevásárolni. 

Füleki Zoltánnak, a főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes aligazgatójának tájékoztatása szerint az Ezer Székely Leány Napja szombaton 9 órakor a csíkszeredai Szabadság téren kezdődik. Itt gyülekeznek a résztvevők, majd rövid közös tánc után innen vonulnak a csíksomlyói hegynyeregbe, mely a csíksomlyói pünkösdi búcsú örökös helyszíne. 

A könnyebb megközelíthetőség végett a rendezvény helyszínének autóbuszjáratok is indulnak, melyek a székely ruhában utazókat ingyen szállítják. 

A Kis- és Nagy-Somlyó-hegy közötti nyeregben 11 órától ünnepi szentmise lesz, majd a hagyományőrző néptánccsoportok előadása következik, a többi között a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is színpadra lép. 

Kísérőprogramként kézművesbemutatókat és vásárt, mesterségbemutatókat, a gyerekek számára ügyességi játékokat tartanak. A Hargita együttes viselettárából összeállított népviseleti kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők, és a népviseleti divatsarokban egy-egy tájegység viseletét, fejdíszét fel is próbálhatják. 

A rendezvény idei tiszteletbeli házigazdájaként Csíkszereda önkormányzata egy faragott székpárt ajándékoz a szerepet jövőre betöltő Csíkszentdomokos községnek, amelyet a templomukban helyeznek el és esketéskor használnak. 

A rendezvény részeként pénteken délután a csíkszeredai városházán bemutatják Daczó Katalin Ha ezer lány útra indul... A csíksomlyói Ezer Székely Leány Nap első éveinek krónikája című könyvét. A kötet a rendezvénysorozat 1931-1940 közötti időszakát tárja fel visszaemlékezések, korabeli újságcikkek, levéltári iratok és fényképek alapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában