Sportlövészet

2023.06.24. 19:22

Aranyérmet nyert a magyar férfi légpuskás csapat az Európa Játékokon

A Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású magyar férfi légpuskás csapat aranyérmet nyert szombaton az Európa Játékok Wroclawban zajló sportlövő versenyén.

MW

Pekler Zalán a férfi légpuska 10 méteres alapversenyén a krakkói központú Európa Játékokon a wroclawi sportlövész központban 2023. június 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A pénteki balul sikerült egyéni verseny után vágott bele a szombati csapatversenybe Pekler és Péni, Hammerl Somával kiegészülve. A két klasszis puskás közül előbbi már az alapversenyben is remekelt, Péni pedig fokról fokra lett egyre jobb és kiváló teljesítményüknek köszönhetően menetelt előre a csapat.

A hatodik helyen zárt alapversenyt követően a legjobb nyolc egységet felvonultató második szakaszban már a mezőny legjobbja volt a magyar hármas és bejutott a fináléba, melyben a Josip Sikavica, Miran Maricic, Petar Gorsa összetételű horvát csapat volt az ellenfele.

A szabályok szerint a helyosztós mérkőzéseken minden sorozatot külön értékelnek és a jobb eredményt elérő egység 2 pontot kap, döntetlen esetén pedig egy-egy pont jár a feleknek. A győzelemhez 16 pontra van szükség.

A tokiói olimpia után bevezetett aranymérkőzések a korábbinál nagyobb izgalmakat adtak a sportlövő versenyeknek, ám ezúttal „unalmas” pároscsatát láthatott a publikum.

A döntőt Peklerék kezdték jobban és az első három kör után 6-0-ra vezettek. Ezt követően a negyedikben a horvátok egy erős, 31,6 körös sorozattal szépítettek (6-2), s ekkor minden bizonnyal eszükbe sem jutott, hogy ez volt a finálé során az egyetlen „nyerő szériájuk”. A magyar trióban ugyanis nem csupán Péni és Pekler „szórta” az erős tízeseket, hanem Hammerl Soma is szinte minden körben remek eredményeket lőtt, így pedig a riválisnak nem volt esélye.

A magyar csapat végül 16-2-es győzelmet aratott és megszerezte a második sportlövő aranyat az Európa Játékokon. A csütörtöki versenynapon Pekler Mészáros Eszterrel nyerte meg a légpuska vegyescsapat számát.

„Örülünk a győzelemnek, ami igazi csapatmunka volt” – nyilatkozta az MTI-nek Pekler Zalán. – „Ma nekem is jól ment, már az elején éreztem, hogy a napi formám nagyon jó. Mostantól a holnapi összetett versenyre készülök.”

A szombati versenynapon még a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összeállítású női légpuskás csapatra vár feladat a bronzmérkőzésen, a lengyelek ellen.

Negyedik a női légpuskás csapat

Elveszítette helyosztóját, így a negyedik helyen végzett a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összetételű magyar női légpuskás csapat szombaton az Európa Játékok Wroclawban zajló sportlövő versenyén.

A magyar trió az alapversenyben negyedik helyen zárt, majd a középszakaszban is, így szerzett jogot a helyosztóra, melyben az Aneta Stankiewicz, Julia Piotrowska és Natalia Kochanska alkotta hazai csapat volt az ellenfele.

Mészárosék a nap során nem lőttek kiemelkedően és a bronzmeccsen sem tudtak igazán jól teljesíteni, szinte minden körben belehibázott legalább egyikük, így pedig nem volt esélyük az éremszerzésre. A lengyelek végig vezettek és végül 17-5-ös győzelmet arattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában