Napszínes

2020.09.06. 16:00

Hímzés a maszkokon

Vásárhelyi hímzéssel díszített maszkokat készít a Magyar Kézműves Remek-díjas Hódfó Kft. A rendkívül szép és lokálpatrióta szájmaszkokra akkora az igény, hogy alig győzik készíteni az ügyes kezű asszonyok.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Kolléganőimnek jutott eszébe, hogy „haladjunk a korral”. Mivel a vírushelyzet miatt szájmaszkokra van szükség, készítsünk olyanokat, amik Vásárhelyre jellemzőek. Magunk sem gondoltuk, hogy ekkora igény lesz rá. A maszkokra munkatársaink kézzel hímzik a sajátos vásárhelyi motívumokat – mondta Börcsök Györgyi, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Hódfó Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A cég átlagosan 153 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat. Egyik részlegük a hímzőműhely.

– Nemcsak helyiek, hanem a külföldről hazaérkezők is rendeltek hímzett maszkokat, sőt, sokan a távol élő, vásárhelyi kötődésű rokonaiknak ajándékba küldik levélben.

A maszkok kétrétegűek. A belső felület pamut, a külső vászon, arra készül a hímzés. Vannak férfi és női maszkjaik, méghozzá több színben és többféle mintával. Az eredeti vásárhelyi hímzés gyapjú fonállal készül, de hogy a maszkokat 60 Celsius-fokon is ki lehessen mosni, ezért gyapjú helyett műszálas fonalat használnak. A megfelelő fonalat – a speciálisan a vásárhelyi hímzésre jellemző színárnyalatok miatt – hosszas keresgélés után sikerült a hímzőműhelynek beszereznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában