2021.10.28. 19:28
A bizonyítási vágy vitte a Séfek séfébe Fűri Tamást
Fűri Tamás „papíron” ugyan nem szakács, mégis visszajárnak a vendégek azokba az éttermekbe, ahol az ő keze alól kerülnek ki a fogások. A TV2 gasztro-tehetségkutatójában magát tette próbára: a műsorban használt viaszmolylárvát, lószívet és libalábat, az extrém hozzávalók mellett pedig az időt érezte a legnagyobb ellenfelének. A végén pedig úgy távozott, hogy megmutatta, igenis ott a helye a legjobb szakácsok között.
A csongrádi Fûri Tamás a Séfek séfe címû mûsorban. Fotó: TV2
– Nekem nem szakács a szakmám, de a vendéglátó-iskolában persze főzni is megtanultunk, amikor levizsgáztunk, egy komplett menüsort kellett főznünk. A műsorba azért jelentkeztem, mert arra voltam kíváncsi, hogyan állom meg a helyem a profi szakácsok között, hova tudjam rangsorolni magam. Például meg tudom-e csinálni időre azokat a dolgokat, amelyeket elgondolok magamban. Persze az étteremben is időre dolgozunk, de ha ott hibázunk, akkor van lehetőség korrigálni. A műsorban nem volt, ez volt az egyik legnagyobb kihívás – mesélte Fűri Tamás.
A csongrádi séf lehengerlő teljesítménnyel került be a műsorba, az elsők között választotta ki Wolf András mesterszakács a csapatába.
– Nem egyfajta a személyiségünk, de összecsiszolódtunk. Én arra törekedtem, hogy amit kér tőlem, azt százszázalékosan meg tudjam csinálni. Néha lehetetlennek tűnő feladatokat kaptunk, de ez inspirált, hogy még jobban teljesítsek, bizonyítani akartam
– mondta el Tamás.
A kihívásokat színesítették az extrém alapanyagok is, a játékosoknak olyan helyzeteket is meg kellett oldaniuk, amikor lószívvel, libalábbal vagy viaszmolylárvával kellett dolgozniuk.
– Ezekkel nem nagyon lehet magyar éttermekben találkozni, de ezek is csak izgalmasabbá tették a főzést
– mondta mosolyogva Tamás.
– A kedvenc feladatom az volt, amikor régi eszközökkel kellett dolgoznunk. Régi szép emlékeket idézett fel, ahogy a nagymamám az abroszon nyújtotta a tésztát. Ez meghatott, el is érzékenyültem
– mesélte a szakács.
Tamás többször is a legjobb ételt készítette, végül hetedikként esett ki a műsorból, de a döntőben is segédkezett.
– Jó érzésekkel távoztam a műsorból, mert úgy érzem, szakmailag is bizonyítani tudtam, és új barátságokat is kötöttem. Ma is tartjuk a kapcsolatot, összejárunk, nemrég Gerlai Attila esküvőjén is ott voltam. Nagyszerű emberek, akik nagyszerű szakemberek is egyben, dolgozunk is majd együtt. Jó embereket, remek szakácsokat ismertem meg, tapasztalatokat szereztem, úgy érzem, megérte ez a megmérettetés – összegzett Fűri Tamás.