Céltudatosság és alázat jellemzi

2021.11.03. 19:58

Bagi Bernadett országos retorikai ösztöndíjat nyert

Első szegediként nyerte el Bagi Bernadett logopédushallgató az országos Montágh Imre-ösztöndíjat, amelynek keretében egy tízalkalmas kurzusra nyert felvételt. Már másodéves főiskolásként nagyszabású kutatásban dolgozik együtt tanárával.

Koós Kata

Bagi Bernadett afáziás és diszfáziás betegekkel szeretne majd dolgozni klinikai logopédusként. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Sokáig orvosi pályára készült Bagi Bernadett, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógy­pedagógus-képző Intézetének logopédia szakos, másodéves hallgatója. A Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola elvégzése után a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia szakán folytatta tanulmányait. Majd az első bonctanóra más irányba terelte.

– Egy lila hagymát kellett volna boncolni, de nem tudtam szakszerűen megfogni a szikét. Emellett vérvételkor is rendszeres szokásom mondani, hogy csak az allergia miatt könnyezem, úgyhogy beláttam, nem ez az én utam – mondta el lapunknak mosolyogva. E felismerést követően átiratkozott humán szakirányra, új célt tűzött maga elé.

– Jogász szerettem volna lenni, de aztán rájöttem, hogy ez a pálya sem áll teljes harmóniában a személyiségemmel

– közölte.

Tanácstalanságára végül édesanyjától kapott megoldási javaslatot.

– Anyukám ajánlotta figyelmembe Montágh Imre munkásságát, aki szenzációs humorú és karizmájú logopédus volt. Akkor ébredtem rá, hogy a logopédia korántsem csak annyi, hogy szavakat ismételtetünk a páciensekkel. Mellette az általános iskolám egykori igazgatójáról, Bácsi Jánosról tudtam, hogy klinikai nyelvészként is tevékenykedett. Az ő példáik nyomán döbbentem rá, hogy a logopédia számomra az arany középút, hiszen az orvoslás és a beszédművelés iránti szeretetemet is magában foglalja – fejtette ki.

Zsinórmértéke kettős, a céltudatosság és az alázat, a szakmai kihívások és a segíteni akarás egyaránt vezérlik. Legfőbb célja, hogy a Neurorehabilitációs Klinikán klinikai logopédusként dolgozhasson, majd afáziás és diszfáziás betegekkel.

– Olyan páciensekkel, akiknek például egy baleset során sérült a beszédközpontjuk, vagy éppen egy agyvérzés miatt nem tudnak nyelni vagy megfelelő módon kifejezni magukat. Meg­győződésem, hogy a klinikai logopédus nemcsak a beszédképességüket, hanem azzal együtt az önbizalmukat is visszaadja – részletezte.

Bagi Bernadett afáziás és diszfáziás betegekkel szeretne majd dolgozni klinikai logopédusként. Fotó: Karnok Csaba

 

Bagi Bernadett első szegediként nyerte el idén a fővárosi Szónok Születik Retorikaiskola Montágh Imre-ösztöndíját, amelynek keretében egy tízalkalmas kurzusfolyamra nyert felvételt.

– A tréning arra ad lehetőséget, hogy fejlesszem a retorikai képességeimet. Nagyon hasznos ez számomra az OTDK előtt, ahol meg kell majd védenem a saját tanulmányomat. Öt órát utazom 45 perc tanulásért, de a tréning minden perce arany – közölte. A logopédushallgató ugyanis először fogja megméretni magát az Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

Főiskolai tanulmányai és az ösztöndíjjal járó elfoglaltsága mellett már másodévesként aktív tagja egy komoly kutatómunkának, amelyet tanárával, Bácsi János nyelvésszel közösen végeznek.

– A szimmetrikus asszociációkat fedeztük fel és kutatjuk. Ez alatt azt kell érteni, amikor például az anya szó hallatán eszébe jut a gyereknek a játszótér fogalma is, és azt vizsgáljuk, hogy ez fordítva is fennáll-e. A lényege, hogy a megkésett beszédfejlődésű gyerekeken tudjunk segíteni. Készítünk majd számukra egy asszociációs szótárat – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában