Helyi bulvár, celeb

2023.07.08. 12:33

A hunok aranya, amiért a Monty Python sztárja is Szegedre utazott

Idén Európa legnagyobb hun aranykincsét készül kiállítani a Móra Ferenc Múzeum. A szegedi intézmény széfjében csaknem 10 kilogrammnyi aranytárgyat és érmét őriz, amelyek közül több kalandos úton került a múzeum birtokába.

delmayar.hu

Az ötéves Bálint Józsika a család szőlőjében virágültetés közben talált egy 400 gramm súlyú arany nyakperecet. A kis mezítlábas lurkó nem tudta mire vélni, mi lehet ez a nehéz, csillogó tárgy. Gondosan letisztogatta és kiegyenesítgette, mondván, „jó lösz ez disznót hajtani”. Egy nehéz nap után Józsikának meggyűlhetett a baja a tanya körül lődörgő sertésekkel, mert dühében úgy hozzávágta egyikhez az aranypálcát, hogy az eltűnt a méretes gazban.

Egy tikkasztó nyári napon, 1926-ban, csépléskor az egyik traktoros épp könnyíteni igyekezett magán, amikor meglátott egy fénylő aranytárgyat a Bálint-tanya melletti fűben. Ékszerészhez fordult, aki rögtön futott Móra direktor úrhoz.

„Encsömbencsömök” sütőtökért és almáért

A városi múzeum igazgatója, Móra Ferenc azonnal a Röszkéhez tartozó Nagyszéksós-pusztán lévő Bálint gazdához hajtatott, hogy engedélyt kérjen az ásatásra. Az igazgatónak már korábban is a fülébe jutott, hogy parasztgyerekek arrafelé sütőtökért és almáért cserélgetik az „encsömbencsömöket”. A gazda megengedte, hogy a régészek vizsgálódjanak, de mélyre nem áshattak, nehogy megbolygassák a szőlőtőkék gyökereit. Móra és csapata így további aranytárgyakat talált a tanya szőlőjében.

Mint később kiderült: az aranyak az eddigi legnagyobb hun aranykincslelet darabjai voltak, melyekből körülbelül 200 tárgyat, összesen több mint egy kilogramm súlyú aranyat mind a mai napig a Móra Ferenc Múzeum őriz

– mondja az Indexnek Horváth Andrea az indexnek.

A múzeum régészeti osztályának vezetője szerint Attila hun király „fővárosa” Szeged környékén lehetett. Ezt a feltételezést erősítik a térségben előkerült gazdag leletek is. A nagyszéksós-pusztai kincslelet egy előkelő hun vezér máglyaáldozata lehetett. A legújabb kutatások szerint a hun vezéreket a legnagyobb titokban temették el, hamvasztás nélkül. A sírtól távol egy máglyát emeltek, ahol áldozati tárgyakat hamvasztottak el. A történészek szerint Ruga hun nagykirály vagy testvére, Oktár halotti máglyája lehetett.

NÉHÁNY KUTATÓ SZERINT AZ SEM KIZÁRT, HOGY MAGA ATTILA HALOTTI ÁLDOZATÁNAK MARADVÁNYAI LEHETNEK.
„A nyugati emberek fantáziáját a mai napig izgatja Attila személye és a hun birodalom működése” – mondja az Indexnek Fogas Ottó. A Móra Ferenc Múzeum igazgatója példaként említette, hogy az ezredforduló környékén a Monty Python egyik tagja, Terry Jones csak azért utazott Szegedre, hogy megnézhesse a széfben tárolt aranytárgyakat. A kincslelet a maga nemében egyedülálló, Európa legnagyobb hun aranykincse, amelyet hamarosan újra láthat a nagyközönség.

A Móra Ferenc Múzeum az összes – csaknem 10 kilogrammnyi – aranytárgyát kiállítja még az idén. Az igazgató szerint a „Minden, ami arany” kiállításon a legnagyobb érdeklődésre a bronzkori arany lábvért számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában