Az országban nálunk a negyedik legmagasabb a szállópor koncentrációja

2019.10.22. 11:37

Szeged levegője jelenleg erősen szennyezett

A mai napon nálunk a negyedik legegészségtelenebb a levegő az egész országban.

delmagyar.hu

kép: ww.legszennyezes.hu/

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat online felületén megdöbbentő adat fogadott minket. Jelenleg városunkban a negyedik legegészségtelenebb a levegő, ráadásul a szállópor jelenlegi mennyisége az éves átlag háromszorosa.

A PM10 jelzés a legszennyezes.hu oldal szerint a szálló por – 10 mikron átmérőnél kisebb részecskéket jelent. Ennek a 24 órás határértéke 50 µg/m3, ezt évente 35 alkalomnál többször nem lépheti túl a határérték. Az éves átlagértéke ugyanennek 40 µg/m3.

Jelenleg a 10 mikron átmérőnél kisebb részecskék értéke a levegőben 196 µg/m3.

A másik érték, a PM2.5 szintén szálló por, csak ezek 2,5 mikronnál kisebb részecskék. Ennek az éves határértéke átlag 25,7 (Megjegyzés:2015. január 1-től: 25 µg/m3). Ez az érték most 160,7 µg/m3. Ahogy egy korábbi cikkünkben megírtuk, a vonatkozó kormány- és minisztériumi rendeletek szerint amennyiben egymást követő két napon a szálló por mennyisége meghaladja a 100 mikrogramm per köbmétert, és az időjárási helyzet a következő napon nem javul, el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

Reméljük, hogy feltámad a szél, ami kiviszi városunkból a sok port. Ha kíváncsi, miért károsabb a szálló por, mint a cigaretta, akkor kattintson IDE>>>

A szálló por koncentrációja csak Debrecenben, Székesfehérváron és Nyíregyházán magasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában