Helyi életstílus

2020.09.30. 18:39

A városhoz kötődést is szimbolizálja az életfa Szentesen – Fotók

Idén több mint százharmincan vehették át az új élet fáját. Szentesen negyedévszázados hagyomány, hogy facsemetével köszöntik a nemrég született babákat, tavasszal azonban a vírushelyzet miatt elmaradt az átadó, így azok is most kapták meg a fájukat, akik akkor lemaradt a faosztásról.

Majzik Attila

Az új életfák átadása Szentesen. Fotó: Majzik Attila

Egymást érték a beszélgető, sétálgató kisebb-nagyobb családok az önkormányzat udvarán: a téren százharmincnégy kisgyermeket és szüleiket várták, hogy átvehessék az új élet fáját. Facsemetéket 1995-ben osztottak először, akik akkor kaptak babaként, mára már felnőttek, maguk is szülővé válhattak.

– Azért vagyunk most ilyen sokan, mert tavasszal nem tudtuk megtartani a faosztást, így azoknak is most adjuk át az új élet fát, akik akkor vették volna át eredetileg – adott okot az összegyűlt tömegre Dancsóné Hlbocsányi Evelin. Mint a Szentes Városellátó Nonprofit Kft. munkatársától megtudtuk, az igénylők száma évről évről állandó, a tavaszi és őszi szezononként körülbelül hatvanan szoktak facsemetét kérni gyermeküknek, így a százharminc körüli szám nem kiugróan magas. Dancsóné Evelin elmondta, idén a szülők öt fajta facsemete közül választhattak, amelyeket aztán kertekbe, házak elé vagy akár a közterületre is kiültethetnek. Ebben az évben frissítettek a kínálaton és kisebb, könnyebben mozgatható fákat választottak: a szomorúeper, szomorúbarka, tiszafa és kislevelű hárs mellé a smaragdtuja is bekerült a kínálatba.

A fákat és az ahhoz járó oklevelet Szabó Zoltán polgármester adta át, aki elmondta, minden egyes új életet támogatnia kell a városnak. A facsemeték átadásának is ez a célja, hogy a családok gyökeret verjenek Szentesen, és itt gondozzák együtt a fákat.

A Török családban biztos lesz kéz, ami ápolja a kis fákat, a három és fél éves Lilla Lídia maga választotta ki a facsemetéjét.

– Új házba költöztünk, és már terveztük az előző eladását, ezért a régi házunkhoz nem akartunk fát ültetni, így Lillának is most választunk. A kisebbik lányunk, Alexandra három hónapos, neki egy szomorúepret választottunk, Lilla pedig egy tuját szeretett volna magának. Szoktunk együtt locsolni, úgyhogy a fákat is együtt gondozzuk majd – mondták el a szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában