Helyi életstílus

2020.09.11. 17:09

Megduplázódott a szalakóták száma

Lezárult a szalakóták védelméért indított, uniós támogatással megvalósított projekt, amelynek köszönhetően hat év alatt sikerült csaknem megduplázni a faj Magyarországon költő állományát.

Munkatársunktól

Fotó: Tokody Béla

Hat évvel ezelőtt indult az az 5 millió eurós költségvetésű komplex projekt, amelynek cél­­ja az volt, hogy az 1980-as évek közepére szinte teljesen el­­tűnt szalakóták számát növeljék hazánkban. Tokody Béla, a program koordinátora annak mostani zárásakor elmondta, a védelmi intézkedéseknek kö­szönhetően az alig 500 párról 2010-re 1000-1200 párra tudták növelni az állományt.

Fotó: Tokody Béla

A projekt során országszerte 2300 mesterséges odút helyeztek ki. A szalakóták ugyanis nem építenek saját fészket, nagy testű harkályok által vájt odvakban, természetes üregekben költenek. Mindezek mellett az elmúlt években negyedmillió őshonos, könnyen odvasodó, harkályok által kedvelt facsemetét telepítettek, amelyek idővel a szalakóták fészkelőhelyeivé válhatnak. A legutóbbi becslések szerint mostanra 2000-2200 párra nö­­vekedett a szalakóták költőállománya, és a faj a Dunántúlra is visszatelepült.

A kezdeményezés részeként hazánkban először kaptak mű­holdas, illetve geolokátoros jel­­adót szalakóták, így a szakem­berek részletes információkat sze­­rezhettek a madarak vonulási útvonaláról és telelőterületéről. Létrehozták a szegedi Fehér-tó partján a Szalakóta látogatóközpontot is, amelyben szakvezetéses túrákkal, madárgyűrűzési bemutatók­kal és ornitológiai tá­borokkal várják a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában