Úton volt az MWG

2020.10.01. 19:52

112 éves a szegedi villamosközlekedés – Fotók

Csütörtökön a nosztalgiajárat is közlekedett.

Munkatársunktól

A szegedi villamosközlekedés 112. évfordulója alkalmából ismét fel lehetett ülni csütörtökön a 12-es pályaszámú MWG motorkocsira, azaz a nosztalgia villamosra. Fotó: Kuklis István

A jól ismert nosztalgia villamossal és online koncerttel közösen ünnepelte csütörtökön a szegedi villamosközlekedés születésnapját és a Zene Világnapját a Szegedi Közlekedési Társaság és a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara. A zenészek a Pulcz utcai remízben koncerteztek, amit az SZKT közösségi oldalán lehetett követni. Muzsikáltak fúvósok, felcsendültek a hegedűk és zongorán kísért operarészletek is az indusztriális háttér előtt.

A 12-es pályaszámú MWG motorkocsi 1-es vonali járatként, óránként közlekedett kora délutántól estig. 2008-ban a szegedi villamosközlekedés 100. évfordulójára az SZKT eredeti tervek alapján megépítette az egykori 12-es motorkocsi működőképes replikáját. Az eredeti kocsit a győri Magyar Waggon- és Gépgyár építette.

Ezzel a motorkocsi típussal indult meg Szegeden a villamos közlekedés. A kéttengelyes-kétmotoros jármű eredetileg favázas szerkezetű volt, sárga-fehér-barna fényezéssel. Széles peronokkal rendelkezett, utastere pedig az akkori szokásoknak megfelelően fapados kialakítású volt zárható tolóajtókkal.

A típust többször átalakították, ablakait kicserélték nagyobbra, és peronszerkezetén, homlokfalán is változtattak. Az 50-es években hat kocsiból három ikerkocsit építettek. A 12-es motor kocsi 1960-tól pálya szolgálati állományba került, és a legtovább megmaradt kocsi volt: 1970-ben leselejtezték. A fennmaradt tervrajzok alapján építették újjá nosztalgia villamosként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában