Ma van az újraélesztés világnapja

2020.10.16. 13:55

Újraélesztésre oktatják megyénk általános iskolásait

Egyre nagyobb az újraélesztési hajlandóság a megyében is, hamarosan az általános iskolások is megtanulják az alapvető lépéseket. Idén ugyan nincs nyílt nap a mentőállomásokon, de az új applikációval bárki elsajátíthatja a kellő tudást.

Kiss Anna

Segítséget is kérhetünk, valamint újraéleszteni is megtanulhatunk az ÉletMentővel. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Évente mintegy 25 ezren lesznek a hirtelen szívhalál áldozatai, pedig időbeni közbelépéssel sok bajbajutottnak megmenthető lenne az élete. Erre hívják fel minden év október 16-án a figyelmet az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából.

Hangai József, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársától megtudtuk, egyre több sikeres helyszíni újraélesztés történik megyénkben is.

– Azt látjuk, hogy jelentősen megnőtt az újraélesztési hajlandóság. Ezt segíti a mentésirányítás is, hiszen minden kritikus állapotú beteg esetén vonalban marad a bejelentővel és szükség esetén telefonon keresztül diktálja az újraélesztés lépéseit, így akinek semmilyen tapasztalata nincs ezen a téren, az is hatékonyan tud segíteni. A telefonon vezényelt újraélesztés rendszerének következménye, hogy az Országos Mentőszolgálat világszínvonalú eredményt ért el, a bevezetése óta csaknem a duplájára nőtt a sikeres újraélesztések száma hazánkban – emelte ki.

Segítséget is kérhetünk, valamint újraéleszteni is megtanulhatunk az ÉletMentővel. FOTÓ: KARNOK CSABA

Hozzátette, hozzájárult ehhez a SzívCity applikáció is. Elmondta azt is, hogy idén megkezdődik az általános iskolákban a diákok újraélesztésre való oktatása a mentők által kiképzett pedagógusok segítségével.

Hangai József rámutatott, ha bármikor reakcióképtelen személyt találunk az utcán, akkor menjünk oda hozzá, szólítsuk meg, rázzuk meg a vállát. Ha nem reagál, akkor kérjünk segítséget a környezetünkből, valamint hívjuk a 112-es segélyhívót.

– Meg kell vizsgálni, hogy van-e légzése. Ezt a pandémiás időben tegyük úgy, hogy hátraszegjük a beteg fejét, ezzel átjárható légutat biztosítva, az egyik kezünket a beteg mellkasára helyezve pedig figyeljük a mellkasmozgást. Tíz másodperc alatt két nem hangos, nem erőlködő légzésnek kell lennie. Ha nincs légzés, akkor fektessük a beteget a földre, és kezdjük meg a mellkaskompressziót, amit egészen addig kell végezni, amíg meg nem érkezik a mentőautó, és a szakemberek át nem veszik. Ha van segítségünk, akkor 2 percenként cseréljünk – mondta.

A kompressziót a mellkas középvonalában, a szegycsont középső-alsó harmadán kell végezni, összekulcsolt tenyerekkel, nyújtott karral. A mellkast 5-6 centire kell lenyomni, percenként 100-120-szor, a lehető legkevesebb megszakítással. Figyelmeztetett, minél előbb megkezdjük az újraélesztést, annál nagyobb lesz az esélye a sikeres felépülésnek.

Idén a koronavírus miatt nem tartanak újraélesztés-oktatásokat a mentőállomásokon, azonban a mentőszolgálat oldalán mindenki talál tananyagot a lépések elsajátításához. Emellett az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ÉletMentő applikációt is érdemes letölteni a telefonra, hiszen ennek segítségével nemcsak segítséget kérhetünk, ha rosszul leszünk vagy környezetünkben valaki bajba kerül, hanem lépésről lépésre tanulhatunk meg újraéleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában