Szegedi hírek

2024.05.03. 18:39

Szeged szentjéről nyílt kiállítás - GALÉRIA

Bálint Sándorról nyílt tablókiállítás Szeged belvárosában. Életének pillanatképeit tekinthetik meg, mélyreható gondolatait olvashatják a járókelő.

Koós Kata

A Bálint Sándor sétányt Serfőző Levente oktatási püspöki helynök nyitotta meg. Fotó: Gémes Sándor

Húsz nagy méretű tablón tekinthetnek meg pillanatképeket Bálint Sándor, hitvalló néprajztudós életéből a Kárász utca járókelői. A „sétányt” pénteken nyitotta meg Serfőző Levente plébános, oktatási püspöki helynök, a Szeged-Csanádi Egyházmegye ifjúsági referense a legszögedibb szögedi születésének idei, 120. évfordulója alkalmából. Hangsúlyozta, hogy egy ember identitásához szorosan hozzátartozik az életteréről való tudás is. 

Aki ismeri Bálint Sándort, a legszögedibb szögedit, az büszkén vallhatja meg szegedi identitását. Egy olyan hitvalló tudósról beszélünk és emlékezünk rá, aki mert szegedi, alsóvárosi és krisztusi lenni, mert tudóssá válni, és mert embernek maradni: őszinte, tiszta és hűséges

 – mondta Serfőző Levente. 

A tablókon Bálint Sándort gyermekkorában, egyetemistaként, hívőként és néprajztudósi munkája közben ábrázoló fotók is megtekinthetők. Minden képnél egy-egy mélyreható, elgondolkodtató idézet is olvasható tőle. Ezekből az oktatási helynök megnyitó beszédében egyet emelt ki. 

„Az élet nem a kalandban, hanem a hűségben nyilatkoztatja ki magát.” 

Ezt a hűséget nemcsak leírta, hanem megélte. Amit vallott, arról tanúságot tett. Bárkivel beszél az ember kortársai közül, mindenki nyugodt szívvel mondja ki, hogy Bálint Sándor egy szent ember volt már életében is, az életszentség hírében állt. Mert egyszerű lenni, csendben élni, dolgozni, és ráhagyatkozni arra, aki őt meghívta. Tudós volt és szent. Bizonyította, hogy lehet a tudományban felnövekedni úgy, hogy valaki felismeri a tudásban, a rációban Isten jelenlétét. Bálint Sándor a tudomány minden terén rátalált Istenre. A teremtményben a teremtőre, a világban, amelyet olyan sokszor negatív jelzőkkel illetünk, rátalált a jóra. A jót akarta keresni az emberben, a hétköznapokban

 – fejtette ki a plébános, aki kitért arra is, hogy ez a jóra való törekvés korántsem naivság volt a hitvalló tudós részéről. 

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szentek naivak voltak. Nem. A szentek tiszta szívűek voltak, ezért merték és tudták meglátni a jót a világban, a másik emberben, mindabban, ami velük történt. Bálint Sándor még abban is jót látott, amikor a bíróság elé került. Még abból is tanulni akart, tisztán kijönni, hogy soha ne tudja meg, hogy ki volt, aki feljelentette. Nem akart haragudni. Erre a tisztaságra vágyik a mai ember, társadalom, közélet, művészvilág. Tanuljunk Bálint Sándortól, a szentektől, akik közöttünk éltek, jártak! 

– mondta, majd arra buzdított minden jelenlévőt, hogy kérje Szeged szentjének közbenjárását. 

A megnyitó ünnepségen közreműködtek a Karolina és a Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai, valamint a Bálint Sándor Cserkészcsapat tagjai. A piarista művészeti iskola énekesei a Népzenei Kamaraműhely közreműködésével népdalokkal emelték az ünnepség fényét.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában