Okos ötlet a Galambból

2020.11.30. 10:18

Megkóstoltuk a makói diákok legújabb vitaminbombáját

Ropogós sütőtök chips és céklapehely. A makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum kertészei a közelmúltban új gasztrokülönlegességekkel rukkoltak elő. Alig győzik kielégíteni a piaci keresletet.

Tóth A. Péter

Sütőtökök a kosárban. Már a kertben is kötelező a maszk, ha az alapanyag már kézben van. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Két szárítószekrényünk van, az egyikbe sütőtök kerül, a másikba céklaszeleteket helyezünk. Hatvanhárom fokon egy műszak alatt készül el egy-egy adag sütőtök chips vagy céklapehely. Nyolc óra alatt a szeletek teljesen kiszáradnak, a pelyhek minden vitamint és ásványi anyagot megtartanak, ezért annyira egészségesek – mondta lapunknak Kovács Istvánné, a makói Galamb szakoktatója. Hozzátette, a tanulók érdeklődőek, ügyesek, tetszik nekik ez a fajta tevékenység, büszkeséggel tölti el őket, hogy saját, piacképes terméket állítanak elő.

Az élelmiszergyártás közben komoly higiéniai feltételeknek kell megfelelni. A cékla sem kivétel.
Fotó: Kuklis István

Vitaminban gazdag zöldség chipsek

Céklás muffin és tökpuding. Egyre több háziasszony keres adalékanyagmentes, vitaminokban gazdag kézműves termékeket, ezt az igényt ismerte fel a makói középiskola, amikor egy ipari aszalógépet vásárolt. A Galamb József Mezőgazdasági Technikumban nem titkolóznak, a tangazdaságban testközelből ismerkedhettünk meg az egyszerű tartósítási technikával. A Galambban a tankonyhán helyben termelt, frissen mosott és pucolt zöldségekből és gyümölcsből natúr termékeket készítenek a gyerekekkel. Gyümölcslét, lekvárokat, paprikakrémet és ropogós chipseket vásárolhatnak tőlük a makói piacon.

– Az északi országokban nagy hagyományai vannak az egyéb zöldségchipseknek, részben ez adta az ötletet. A tök, a cékla és az alma mellett például cukkinit és paradicsomot is aszalunk.

Ez a legősibb tartósítási módszer, régen a gombát és a fűszernövényeket kiszárítva tárolták. Szárítószekrényünk segítségével az őszibaracktól a tökig bármit penészedés nélkül tudunk feldolgozni

- mondta Kovács Istvánné. – Egyébként, ha a főzésnél alacsonyabb hőmérsékleten párolunk, fonnyasztunk, akkor az étek jobban megőrzi a nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket, az antioxidánsokat – hívta fel a figyelmet.

Galamb-iskola: cékla a földtől az asztalig

Sütőtökből és céklából bőven terem a makói technikum tankertjében, messze földön híres a 45 aranykoronás, zsíros feketeföld. Az ifjú kertészek egész tanévben ebben a kertben ismerkednek a szakmai tárgyakkal, no meg az ásóval és a talicskával. Itt szökken szárba a különleges csemegék alapanyaga, az ifjú kertészek a céklát és a tököt is hagyományos módon termesztik.

– A fizikai munka nem áll tőlem távol, otthon épp egy kerti tónak ások gödröt. Ahogy itt a tankertben, úgy otthon is szívesen kertészkedem, a paradicsomot és a paprikát szeretem legjobban, a céklát és a tököt kevésbé

– mesélte Kovács Dávid, a Galamb tizenegyedikes kertész tanulója. Dávid az értékesítést is kipróbálta már, osztálytársaival a makói piacon kínáltak friss zöldségeket.

Kézműves sütőtök chips és céklapehely

A felszedett terményeket ládákba gyűjtik, majd egyesével, meleg vízben alaposan megmossák, megpucolják. A szeletelést kézzel, egyszerű konyhai eszközzel végzik. Az ipari aszalógép rácsos tálcáin nyolc órán keresztül száradnak egyenletes hőmérsékleten a szirmok. A ropogós céklapehely és a sütőtök chips a makói Galamb iskolában végül átlátszó, műanyag dobozokba kerül, és az iskola logójával címkézik, és irány a makói piac. Ottjártunkkor megkóstoltuk mindkettőt: a sütőtök chips karakteresebb, a céklapehely édesebb zamatú, mindkettő eszményi, egészséges – és olcsó – nassolni való.

– Iskolánk évek óta részt vesz az Agrárminisztérium által meghirdetett Helyi Diák Terméke programban.

Tanulóinkkal a földtől az asztalig közösen termeljük meg az egészséges, vegyszer- és adalékanyagmentes élelmiszert.

– hangsúlyozta Horváth Zoltán, intézményvezető. – Szeretnénk, ha a nálunk végzett gyerekek később a saját vállalkozásukban is sikerrel alkalmaznák ezeket az ismereteket – tette hozzá. A makói iskola igazgatója kiemelte, hogy a sütőtök chips a makói Galamb iskolából a helyi piacra kerül, ahol a gyerekek árusítják a terményeiket. Emellett több vendéglátó egység elkezdte vásárolni a nyers gyümölcsöt, zöldséget, ezzel is népszerűsítve az iskolát.

Vitaminok a családnak – Horváth Zoltán igazgató tippjei céklára és sütőtökre

A céklából sokáig csak az ecetes lében eltett változatot ismertük. Családunkban az aszalt cékla, a nyersen összereszelt céklás alma, a céklás kenyér, sőt a cékla aszpikban (mint köret), vagy a köménymagvas sült cékla, illetve a céklás muffin is hódít. A sütni való tököt pedig, mint sült tököt, vagy a pirított tökmagot ismertük, de az utóbbi időben már a tökmagolajat, a sült tök levest, a tökös kenyeret, vagy az aszalt tököt is előszeretettel fogyasztjuk. A sütni való tökből és a céklából finom ivólevet készítünk, a sütni való tökből lekvárt főzünk – ez a narancsos töklekvár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában