Így támogatják a fajtiszta állományt

2021.01.20. 08:24

A magyar ebfajták tartóit támogatják

A rövid szőrű, illetve a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a pumi és a puli a hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta.

Munkatársunktól

A támogatás a magyar vizslák után is jár. Fotó: Fehér Gábor/MW

Fotó: Fehér Gábor

A tenyésztési költségek csökkentéséért január 1-től ingyenesen adják ki a megszületett kiskutyák utáni származási igazolásokat. Az Agrárminisztérium azzal indokolta támogatását, hogy a törzskönyvezett, fajtiszta magyar fajták háttérbe szorultak az elmúlt évtizedekben: évente átlagosan kétezer eb kap származási igazolást, de a szaporulat csak szinten tartja a meglévő állományt – írta az MTI. A tenyésztéshez jelentős befektetés kell, a megtérülést bizonytalanná tehetik az ellenőrizetlen körülmények között született kutyák.

A támogatás a magyar vizslák után is jár.
Fotó: Fehér Gábor/MW

A tenyésztők a kedvezményes szolgáltatás kérelmeit leadhatják tagszervezeteiknek; az év elejétől hatályos jogszabály-módosítással a költségeket az állam téríti meg. A támogatás kiadott származási igazolásonként hétezer forint, ami fedezi a tenyésztő szervezet által megállapított díjat. Az Agrárminisztérium reményei szerint a tenyésztési költségek csökkenésével gyarapodhat a fajtatisztán tenyésztett állomány.

Az országgyűlés 2003-ban nemzeti kinccsé nyilvánította a kilenc magyar ebfajtát, majd 2017-ben valamennyit hungarikummá minősítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában