Lakossági segítségre is számítanak

2021.01.29. 17:56

Fülesbaglyokat számlálhatunk

T. Sz.

Az erdei fülesbaglyok szívesen telelnek lakott területen. Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Az erdei fülesbagoly hazánk egyik leggyakoribb bagolyfaja, állományának nyomon követése mégis kiemelten fontos feladat – mondta lapunknak Verseczki Nikoletta, a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület tagja, természetvédelmi szakértő.

Hozzátette, Vásárhelyen több kisebb csapatban összesen mintegy 50-60 egyedet észleltek eddig, de ritkán, egyes alföldi városokban akár ezren is telelhetnek. Az erdei fülesbagoly télen főként a települések belterületén keresi menedékét, zömében a mezőgazdasági területekkel körbevett urbánus környezetbe húzódhat. Napi két-három, hidegebb időben akár négy-hat kistestű rágcsálót is elfogyasztanak, így rendkívül hasznosak. Kedvelik az örökzöldeket, például a fenyőfákat, a tujafélék tömött ágait. A fülesbagoly nappalozó jelenlétére utal a földön található bagolyköpet, illetve az aljnövényzet meszelésszerű borítása is.

Az erdei fülesbaglyok szívesen telelnek lakott területen.
Fotó: Török János

Tradicionális helyeiket a szakemberek jól ismerik, de rengeteg eldugott helyen, kiskertekben, zárt udvarú társasháznál is fellelhetők a madarak. Ezekről a helyekről főként a lakosság tudhat, ezért fontos, hogy minél többen önkéntesen részt vegyenek a hétvégi számlálásban, január 29. és február 1. között. Ez nem igényel különösebb fajismeretet, sem speciális felszerelést, de egy kézi távcső jól jöhet a könnyebb észleléshez, illetve, hogy ne zavarjuk meg a madarakat.

További információ elérhető a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán. Elektronikusan és papíron is fogadják a bejelentéseket, kérdéseket az [email protected] e-mail címen várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában