Munkában a madarászok

2021.01.17. 10:30

Megyénkben is számolják a sasokat

Tóth A. Péter

Szeged – Veprik Róbert a Vadaspark igazgatója a Hét embere. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– A parlagi sas, amely az Európai Unióban csak Magyarországon él számottevő mennyiségben, nagy számban az Alföld bizonyos részein fordul elő. Csongrád-Csanád megye keleti része is kiemelt telelőhely, az elmúlt években 50-80 egyed is tartózkodott errefelé. A rétisasokból is össze szoktak számolni a megyében legalább kéttucatnyit. Ritkán kerül szem elé egy-egy szirti sas, az ország más tájain, például a Kis-Balatonnál telelő néhány fekete sas előfodulása nálunk nem jellemző – mondta la­punknak Lovászi Péter, az MME megyei csoportjának vezetőségi tagja.

A megyében várhatóan 15-20 szakember fogja számolni a ragadozó madarakat, a Tisza és a Maros vonalára, valamint a tiszántúli puszták környékére koncentrálnak.

A Sasszinkron célja, hogy a szakemberek képet kapjanak a Kárpát-medencében telelő sasok számáról, területi eloszlásáról és az állomány változásáról.

A korábbi években országos szinten 859–1201 sas került szem elé, főként rétisas, valamivel kevesebb parlagi sas és néhány fekete sas, szirti sas.

– A nagy testű ragadozó madarak bizalmatlanok az emberrel szemben, kerülik az emberlakta és ember által sűrűn látogatott helyeket. A rétisasok jobbára a folyókat kísérő hullámtéri erdőkben, a parlagi sasok a nagy kiterjedésű pusztákon és a falvaktól távol eső szántóterületek fasoraiban telelnek át. A rétisasok többnyire hallal táplálkoznak, ezért szeretik a folyók és tavak közelségét. A parlagi sasok cso­portosulására ott lehet számítani, ahol a hörcsögök elszaporodtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában