Gyógyír

2021.03.27. 15:45

Létfontosságú az emlőrák felismerése

A szűrővizsgálatokon való részvétel, az önvizsgálat, az orvos-beteg találkozók betartása különösen fontos a mellrák esetében, hiszen ez a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés és vezető halálok a világon.

Munkatársunktól

Magyarországon megközelítően 8000 új emlőrákos esetet regisztrálnak évente. Az új páciensek egy részénél már a betegség előrehaladott állapotát diagnosztizálják, amikor a mellben kialakult daganat átterjedt a test más részeire is – derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből. Azonban a korai szakaszban felismert melldaganatok többsége gyógyítható, ehhez azonban nélkülözhetetlen a rendszeres önvizsgálat és a szűréseken történő rendszeres részvétel, majd az orvos azonnali felkeresése.

Ilyen elváltozás lehet példá­­ul a mellben vagy hónaljban tapintható csomó vagy göb, az emlőbimbó indokolatlan váladékozása, bőrmegvastagodás, behúzódás vagy narancsbőr a mell területén.

– A koronavírus-járvány va­lószínűleg sokunkban keltett félelmet vagy bizonytalanságot, de emiatt a szűrésektől és kezelésektől való távolmaradás nem indokolt. Továbbra is fontos célunk, hogy az emlőrákos betegek időben megkapják a megfelelő kezelést és ellátást. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy ha kapott behívólevelet, jelenjen meg a mammográfiás szűrővizsgálaton

– hívta fel a figyelmet Boér Katalin, a Szent Margit Kórház Onkológia osztályvezető főorvosa.

A belgyógyász és klinikai on­­kológus szakorvos kiemelte, ha valaki emlődaganatra utaló jeleket fedez fel magán, ne halogassa, és forduljon orvoshoz, ha pedig kezelés alatt áll, akkor maradjon kapcsolatban a kezelőorvosával, és folytassa a terápiáját.

A szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatok keretén belül a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló mammográfiás szűrővizsgálatra szóló meghívót kapnak. Abban az esetben, ha valaki ebbe a korosztályba tartozik, de nem kapott meghívólevelet, és magánellátás keretében sem vett részt 2 éven belül szűrésen, akkor erősen ajánlott a szűrésen való jelentkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában