Kukát, lökhárítót is hozott az ár

2021.04.08. 15:55

Önkéntesek munkájától lett tisztább a Tisza-part – csongrádi lett az angol tűzoltó (Galéria)

London széléről egy békésebb élet reményében költözött Csongrádra családjával Ian Davies. A nyugalmazott tűzoltó beleszeretett a városba, a környezetbe. Amikor látta, hogy mennyi szemetet sodor magával a Tisza, úgy döntött, nekilát megtisztítani a folyópartot.

Majzik Attila

A Tisza Tidy Up csoport tagja szemetet szednek a csongrádi Tisza parton. Fotó: Tisza Tidy Up

Fotó: Tisza Tidy Up

– Szeretem a természetet, közel lenni a vízparthoz, gyerekként is víz mellett éltem – mesélte Ian Davies.

– A feleségem csongrádi, sokat jártunk ide. Három éve döntöttünk úgy, hogy ideköltözünk, miután nyugállományba vonultam a tűzoltóságtól. London szélén laktunk, egy nyugodtabb, békésebb életre vágytunk. A gyerekeknek is jobb itt felnőni – tette hozzá a férfi.

A legkisebbek is segítettek. A közös szemétgyűjtésnek szemléletformáló hatása is van.
Fotó: Tisza Tidy Up

Valamit visz a víz

A családjával gyakran sétálnak a Tisza-parton. Az egyik ilyen reggelen látták, hogy mennyi hulladékot sodor magával a folyó, valóságos hulla­dékszigetek alakultak ki a Tiszán.

– Nem hittem a szememnek, hogy mennyi műanyag palackot vetett partra a víz, és mennyi akadt fenn a fákon, bokrokon. Este közzétettem egy bejegyzést a Facebookon pár képpel, amihez rengeteg hozzászólás érkezett

– számolt be Ian Davies.

– Mindenki fel volt háborodva, hogy ilyen piszkos a Tisza. Mi is gondolkodtunk, hogy mit tegyünk, de aztán úgy gondoltuk, az a legegyszerűbb, ha összeszedjük – tette hozzá felesége, Edina.

A Tisza Tidy Up csoport tagja szemetet szednek a csongrádi Tisza parton. Fotó: Tisza Tidy Up
Fotó: Tisza Tidy Up

A házaspár egy egyhetes eseményt hozott létre a közösségi oldalon, amihez rengetegen csatlakoztak. Az önkéntesek maguk által eszkábált eszközökkel gyűjtötték össze a folyón úszó hulladékot.

– Egy erős közösség alakult ki, mindig van kire számítani. Nem érdekli őket, milyen koszosak vagy éppen vizesek lesznek – magyarázta mosolyogva Ian.

Az esemény után a résztvevőkből egy csoport is létrejött.

A közösséghez mára már mintegy kétszázan csatlakoztak, a tevékenységük pedig más csoportokat is inspirált, akikkel együtt folyamatosan dolgoznak a Tisza-part és a város más részeinek megtisztításán.

Nem az ő problémájuk

– Sok pozitív visszajelzést, támogatást kaptunk, de volt olyan is, aki azt mondta, hagyjuk, dobjuk vissza, mert nem a mi problémánk. Szerintünk fontos, hogy megtegyük a tőlünk telhetőt. Tudjuk, ez csak a jéghegy csúcsa, de az üzenet a fontos, ami mögötte van. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy velünk, apró lépésenként kezdődik a változás. Mindig van választás kevesebb műanyagot venni, okosabban fogyasztani – tette hozzá Edina.

Az önkéntes szemétszedők az akciójuk során szinte mindennel találkoztak a vízparton, ami műanyagból készül: a palackok mellett találtak játékokat, cipőket, papucsokat is, de volt, hogy egy nagy szemeteskukát vagy egy lökhárítót sikerült kifogniuk. A lábbelikre egyébként egy külön versenyt is hirdettek, a „nap cipője” díjat az vitte el, aki a legszebb darabot fogta aznap.

Nem adják fel

– Tisztában vagyunk azzal, hogy valószínűleg a következő árral újra jön majd hulladék a Tiszán, de kitart a csoportunk lelkesedése. Másokat hibáztatni könnyű, tenni valamit sokkal nehezebb. Nem azzal foglalkozunk, honnan jön a szemét, hanem azzal, hogy mit tehetünk ellene – magyarázta Ian.

A lábbelikre egyébként egy külön versenyt is hirdettek, a „nap cipője” díjat az vitte el, aki a legszebb darabot fogta aznap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában