Az EVP a pandémia óta ötödjére szervezi ezt a programját

2021.04.13. 20:45

Várandósoknak indítanak csoportot

Félelmek és szorongások oldódhatnak a várandós-csoportfoglalkozásokon, amelyeken a védőnő és pszichológus mellett a leendő édesanyák egymást is támogatják. Az EVP-EFI április 21-én indítja új online programját. 

T. Sz.

Az érzelmi-hangulati élet változásairól is beszélgetnek a foglalkozásokon. Illusztráció: Török János

A babavárás izgalmai és boldogsága ellenére a leendő szülőkben felmerülhetnek kérdések és kétségek, különösen a jelenlegi helyzetben. A hódmezővásárhelyi EVP és a Makói Egészségfejlesztési Irodák várandós-felkészítő programjában a kismamákat és hozzátartozóikat szeretnék felkészíteni a várandósság kilenc hónapjára, a várható történésekre, a szülésre és az azt követő időszakra.

A résztvevők védelméért online meghirdetett előadásokat másfél órásra tervezik, a szakértői beszámoló után a felmerülő kérdésekre védőnők és pszichológusok válaszolnak. A foglalkozás interaktív, a résztvevők bekapcsolódnak az online kurzusba.

Heti rendszerességgel, szerdánként ugyanabban az időpontban, 14 és 15 óra 30 perc között találkoznak az online térben.

Az április 21-én induló csoportfoglalkozásokat május 26-án zárják majd le az EVP munkatársai.

Beszélgetnek a várandósság pszichológiai tényezőiről, így az érzelmi-hangulati élet változásairól. Majd a következő alkalommal a testi változásokat, az étkezés és a mozgás fontosságát beszélik át. Ezután a természetes, majd az irányított szülés, illetve a császármetszés lesz a téma. A sorozatot az újszülöttel az élet, a gyermek­ágyas időszak, illetve a család és a párkapcsolat alakulásának témáival zárják.

Az érzelmi-hangulati élet változásairól is beszélgetnek a foglalkozásokon. Illusztráció: Török János

A foglalkozás vezetője, Fuszkó Zita mentális egészségfejlesztő, pszichológus lapunknak elmondta: a pandémia idején ez lesz az ötödik várandós felkészítő programjuk. A szülői visszajelzések szerint a kismamáknak a közösségi alkalmak, a kölcsönös támogatás hiányzik most a legjobban. Hiszen nincs lehetőségük a személyes találkozásokra. Így az interaktív előadásokon szinte egymást segítik válaszaikkal, oldják az esetleges feszültséget.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a gyakorlati tudnivalók, praktikus tanácsok magabiztosabbá tehetik a várandósokat, enyhülnek az ismeretlen miatti félelmük és szorongásuk. Azáltal, hogy a felmerülő kérdéseikre védőnőtől és pszichológustól is választ kapnak, nyugodtabban telhetnek a babaváró hónapok. Fuszkó Zita tapasztalata szerint a férfiak is egyre gyakrabban csatlakoznak a felkészüléshez, lelkileg támogatva párjukat.

További információ elérhető az EVP Egészségfejlesztési Iroda weboldalán, a www.evp.hu-n, illetve közösségi felületén. A jelentkezésekről az iroda elektronikus levélben küld visszajelzést. A távolság ellenére, a személyes légkörhöz kamera használatát kérik.

Címkék#előadások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában