ablaktárlaton a művei

2021.05.05. 19:30

A régi világot idézik Losonczi János faragásai – Fotók

Huszonöt éve faragja fába gondolatait, érzéseit Losonczi János. A tömörkényi népi iparművész alkotásaival megyeszerte lehet találkozni, a helyi művelődési házban most nyílt „ablaktárlat”.

Majzik Attila

Losonczi János tömörkényi fafaragó népi iparmûvész. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

– Egész életemben jelen volt a fafaragás, bár sajnos nem mindig volt időm rá. Tanyán születtem, ahol se víz, se villany nem volt, a szüleimnek nem nagyon telt játékra, így magamnak készítettem a nádsípot, a cirokhegedűt és a többi fajátékot – mesélte Losonczi János.

– Sajnálom, hogy ez a mai fiatalok életéből kimarad. Én úgy neveltem a két fiam, hogy akármilyen pályát is vá­­lasztanak, a ház körül mindent meg tudjanak csinálni – tette hozzá a fafaragó.

A faszobrok készítésére ak­­kor jutott több ideje, amikor a gyerekei megnőttek, kirepültek. Ennek már huszonöt éve. Azóta készített kopjafát Bokrosra és Csanytelekre, a tömörkényi temetőben is van műve, Kiskunmajsán négy, Szegeden kilenc szobra áll, köztük egyik legnagyobb munkája, a Székely Himnusz emlékműve is.

– Szobraimban a régi paraszti világot akarom megmutatni a jelenkornak és az utókornak. Azért a régi falusi élet jeleneteit faragom fába, hogy az emberek ne felejtsék el a múltjukat – magyarázta.

Losonczi János most egy nagyobb szoboralakon dolgozik, a tizenkét mázsás tölgyből egy csikós vagy egy juhász alakja formálódik majd ki, mellé pedig egy kis pusztai életképet is tervez a fafaragó.

A tömörkényi művelődési ház ablaktárlatán az alkotó 14 kisebb, kedvenc szobrát láthatják az érdeklődők május 14-ig.

– A kiállítás ötlete még azelőtt született, hogy megnyithattunk volna, így az ablakokban tettük mindenki számára elérhetővé a fafaragásokat. Zárás után felkapcsoljuk a villanyokat, így nyitvatartási időtől függetlenül lehet megnézni a kiállítást. Készülünk egy újabb ablaktárlatra is, akkor szintén egy helyi alkotó, Bálint József csontfaragásait szeretnénk bemutatni – fűzte hozzá Bánfi Valéria, a művelődési ház munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában