A szemünk megszenvedi a járványidőszakot

2021.05.24. 12:00

Hasznos tippek, amivel megelőzhetjük a látásromlást

Tízből hat embernek romlott a látása, vagy szenved valamilyen szemproblémával a pandémia óta. A szegedi szakember szerint a kép­ernyők hosszabb ideig történő figyelése rövid idő alatt is a szemfelszín szárazságával járhat, ami pedig a szem károsodásához vezethet. Van azonban néhány egyszerű megoldás, amivel megelőzhetjük a bajt.

Kiss Anna

A járványidőszak nemcsak az idegeinket és az immunrendszerünket, de a szemünket is komoly kihívások elé állította. A Google Trends adatai alapján Magyarországon az utóbbi évben másfélszer annyian ke­resnek rá a szemcsepp szóra, mint az azt megelőző 5 év alatt, egy külföldi kutatás szerint pedig 10-ből 6 embernek romlott a látása, vagy szenved valamilyen szemproblémával a pandémia óta. A számítógépes látás szindróma a digitalizáció egyik káros mellékhatásaként alakult ki, és az utóbbi évben néma kórként több millió em­­ber életét keseríti meg.

– Az elektronikus eszköze­ink monitora előtt végzett munka, az okostelefonok kép­ernyőjének hosszabb ideig történő figyelése rövid idő alatt is a szemfelszín szárazságával járhat, részben azért, mert ritkábban pislogunk, és így ritkábban frissül a szemünket védő könnyfilmünk. Másrészt szerepet játszik ebben a jelenségben a könny összetételének megváltozása is. A szemfelszín szárazsága égő, törő érzést, a kötőhártyánk bepirosodását okozhatja, hosszabb távon pe­­dig a szemfelszín súlyosabb károsodásához is vezethet. A folyamatos közelre való alkalmazkodás ugyancsak megviseli a látórendszerünket, fáradásos szempanaszokat okozhat – mutatott rá Tóth-Molnár Edit, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Az ártalmas kék fény

A szakember elmondta, külön problémát jelenthet, hogy a di­­gitális eszközeink fénye a természetes fényhez viszonyítva sokkal nagyobb arányban tartalmazza a kék fényt, ugyanis ennek a nagy energiájú fénynek köszönhető a mobiltelefonok és a monitorok erős, fényes képe.

– A kék fény a természetes fény, azaz a napsugárzás összetevőjeként állandóan jelen van, és önmagában nem tekinthető feltétlenül károsnak. Okostelefonjaink és a számítógépek képernyőjének folyamatos használata miatt azonban a szemünket a természetesnél lényegesen nagyobb mennyiségű kék fény éri, ez pedig több módon is árthat a szemünknek. Részben a könnytermelésben fontos szerepet játszó nyáktermelő kehelysejtek károsításával csökkenti a könny nyáktartalmát, és ezáltal rontja annak a szem számára elengedhetetlenül fontos védőképességét. Emellett a szembe gyakorlatilag akadálytalanul bejutó kék fényt a szem optikai rendszere az éles látás központjára, a sárgafoltra fókuszálja. A sárgafolt károsodása pedig súlyos látásromláshoz vezethet – figyelmeztetett.

Tóth-Molnár Edit: Az iskolai online oktatás nagy terhet jelent a gyermekeink látórendszere számára is. Fotó: Bobkó Anna

Veszélyben a gyermekek

A klinika igazgatója megjegyezte, a folyamatos koncentrálás természetesen számos további panasz forrása lehet, hiszen a nem megfelelő testtartás miatt nyakizmaink és a vállöv izomzata spasztikussá válhat, tovább rontva a szem- és fejfájásos panaszokat.

– Az iskolai online oktatás nagy terhet jelent a gyermekeink látórendszere számára is. A zárt térben, napi 8-10 órán keresztüli, mesterséges fény melletti monitornézés életkori sajátosságként fénytörési hibák, elsősorban a rövidlátás megjelenését provokálja, valamint a már rövidlátó gyermekeknél fokozhatja a diop­­triaértékeket. Mivel a korosztály jelentős része az iskolai elfoglaltságon túl a szabadidő jelentős részét is a digitális eszközök kijelzői előtt tölti, a helyzet valóban aggodalomra adhat okot

– tette hozzá.

Szemcseppel és szűrőkkel

Kérdés azonban, hogy a probléma megelőzésében valódi se­­gítség lehet-e a szemcsepp. Tóth-Molnár Edit elárulta, na­gyon korszerű, tartósítószer-­mentes, komplex összetételű műkönnykészítmények állnak rendelkezésre, amelyek kellően gyakori csepegtetés mellett valóban hatékonyan tudják enyhíteni a monitorok által provokált szemszárazságos panaszokat.

– Ezek a szemcseppek a gyógyszertárakban recept nélkül megvásárolhatóak. Természetesen a kellő idejű és mértékű pihenést, regenerálódást a szemcseppek gyakori használata nem helyettesítheti. Tudatosan kell törekedni arra mind a felnőttek, mind a gyermekek esetében, hogy a monitornézést időről idő­­re rövid pihenéssel, néhány, a nyakizmokat, vállövet átmozgató tornagyakorlattal szakítsuk meg

– javasolta.

Kellően gyakori csepegtetés mellett hatékonyan lehet enyhíteni a monitorok által provokált szemszárazságos panaszokat. Fotó: Dreamstime

A szegedi szakember szerint a szemünket a digitális eszközök miatt érő kékfény-terhelés kis tudatossággal jelentősen csökkenthető.

– A készülékek ma már általában rendelkeznek kékfény-szűrőkkel, valamint használhatók csökkentett kékfény-kibocsátó üzemmódban. Bár ilyen módon a kép kissé sárgásabbá válik, látásunk vé­­delme érdekében feltétlenül érdemes ezt a beállítást választani. A szemünket érő kékfény-terhelés csökkentésére kiválóak a kékfény-szűrős szemüvegek is

– hívta fel a figyelmet a legfőbb tudnivalókra. Beszámolt arról is, hogy a pandémiás helyzetből adódó pszichés feszültség és szorongás olyan pszichoszomatikus tüneteket, többek között természetesen látászavarokat is okozhat, amelynek regenerálódása feltehetően hosszú időt vesz még igénybe.

Tóth-Molnár Edit hangsúlyozta, amennyiben a száraz szemre jellegzetes tünetek látásromlással járnak, szemorvossal szükséges konzultálni. Minden egyéb tünettől függetlenül, amennyiben hirtelen látásromlás, erős szemfájdalom jelentkezik, a szemészeti vizsgálat mindenképpen szükséges – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában