PR

2021.05.06. 13:18

Kinek és mikor ajánlott a gyorsteszt használata?

Annak ellenére, hogy manapság már a csapból is a koronavírusról szóló hírek folynak, érdemes folyamatosan tájékozódni és követni a fejleményeket. Egy viszonylag új betegséggel állunk szemben, és még mindig sok a nyitott kérdés, ugyanakkor az is kétségtelen, hogy már rengeteg újdonságra fény derült a járvány kapcsán.

delmagyar.hu

Woman suffering from cough and cold on sofa at home

Míg az előző hullámban még a távolságtartás volt az egyik fő védekezési technika, ma már a különböző tesztek és az oltások jelentik a védelem zálogát. A tesztek akár percek alatt viszonylag biztos információt nyújtanak az szervezetben található ellenanyagokról, az oltás pedig hosszabb távon is védelmet biztosíthat a vírussal szemben. Érdemes ismerni ezeket a lehetőségeket, sőt, élni velük!

A Covid tünetei

Az elmúlt időszakban valószínűleg sokan észlelték magukon a koronavírus tüneteit. Ahhoz azonban, hogy felismerjük a jeleket, tudni kell, mi árulja el az alattomos járvány jelenlétét. Bonyolítja a helyzetet, hogy némely tünet kísértetiesen hasonlít egy hagyományos influenzához, de az sem ritkaság, hogy tünetmentesen vészeli át az ember a kórt.

Ha valaki lázas, légszomja van vagy köhög, mindenképpen érdemes gyanakodni. Sokaknál elviselhetetlen fáradtság, fáradékonyság előzi meg a betegség tombolását. A hagyományosnak tekinthető izomfájdalmon, orrduguláson és torokfájáson kívül árulkodó jel lehet az ízlelés és szaglás rövidebb-hosszabb időre vonatkozó elvesztése.

A Covid elleni védekezés módjai

Amennyiben az egyik vagy több tünetét is észreveszi magán vagy szerettein, érdemes karanténba vonulni, kerülni a közösséget, és ha egy mód van rá, mielőbb tesztet végezni.

Az oltás lehetősége forradalmi újdonságnak számít, ami a koronavírust illeti. Míg néhány hónapja csak reménykedett a világ az ez irányú fejlesztésekben, ma már ingyen és önkéntesen minden felnőtt számára elérhető lehetőségről beszélünk. Ha a társadalom kellően nagy aránya megkapja az oltást, van remény, hogy kialakul az immunitás és visszaszorul a vírus.

Míg az oltás védettséget garantál a vírussal szemben, a tesztek jelentősége némileg másban nyilvánul meg. A tesztek által képet kaphatunk a szervezetben található ellenanyagról, annak mértékéről, ebből az információból pedig következtetni lehet a fertőzöttségre.

Koronavírustesztek dióhéjban

Míg az előző hullámban a tesztek nem voltak széles körben elérhetőek, ma már gyökeresen megváltoztak a lehetőségek ezzel kapcsolatban. Ma már bárki hozzáférhet, a teszt típusától függően pedig akár percek alatt majdnem hogy 100% biztonsággal garantálható eredményekhez lehet jutni.

Ha van lehetőség, érdemes előre egyeztetni a mintavétellel kapcsolatban, hiszen ezzel is csökkenthető a közösségben történő fertőzés veszélye. Amennyiben valaki tüneteket érez magán, kérhető a mintavétel házhoz szállítása. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen nem csupán kényelmesebb, de biztosan nem történik fertőzés sem ilyen módon.

A tesztek fajtái:

Alapvetően három eltérő tesztfajta létezik: PCR-, antigén- és antitestvizsgálat.

  • PCR-vizsgálat – száj- és orrgaraton keresztül: nagyon megbízható teszt, amely a megfertőződés utáni 2.-4. napon kimutatja a vírust. A mintavétel után 24 órán belül van eredmény, de igény esetén ez akár 6 órára is csökkenthető.

  • Ellenanyag kimutatása vénás vérből – kimutatható, hogy van-e ellenanyag a szervezetben, a teszt eredménye felhasználható a védettségi igazolvány igénylésére.
  • Antigén kimutatása gyorsteszttel, orrgarati mintavétellel vagy ujjbegyvérből származó vérvétellel – amennyiben legalább 4 napja tünetei vannak az érintettnek, vagy 4-14 napja találkozott fertőzöttel, a teszt információt ad a vírus szervezetben való jelenlétéről
  •  

    Mit értünk gyorsteszt alatt?

    A vérből kimutatott ellenanyag-vizsgálatot szokták gyorstesztnek nevezni. Rendkívül ügyesen, akár 20 perc alatt képes nagy biztonsággal kimutatni, hogy átestünk-e a betegségen. Az antitest a fertőzés után hosszú ideig kimutatható, ezáltal visszamenőleg is megtudható, hogy már átestünk-e a koronavíruson.

    Érdemes tudni, hogy egyik teszt sem jelent 100% biztos eredményt, de a 97-98%-os biztonság, amelyet képviselnek, szintén rendkívül megbízhatónak minősül.

     

  • A koronavírus kapcsán három dolgot érdemes folyamatosan szem előtt tartani. Egyfelől az óvatosság sosem árt, kerülni kell a sok ember tömörülését, főként beltérben, de az általános távolságtartás az utóbbi időszak új jelszava.
  • Másrészt törekedni kell az oltás mielőbbi igénylésére, hiszen már az első adag is védelmet biztosít, ezzel pedig nem csupán magunkat, de a környezetünket is védjük.
  • Harmadrészt a gyorsteszt igénylése rendkívül fontos téma, hiszen nem csupán képet ad arról, hogy átestünk-e a víruson, de akár a védettségi bizonyítvány kiváltásához is felhasználható. Tünetek észlelése esetén szintén jó észben tartani a gyorsteszt igénylésének a lehetőségét!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában